Ruzie in CDU en FDP na verlies Nedersaksen

BONN, 16 MAART. Na de forse nederlagen van de CDU en de FDP bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Nedersaksen, afgelopen zondag, zijn in die partijen vrijwel direct stevige meningsverschillen opgetreden dan wel gebleken.

Nadat de verliezende 34-jarige CDU-lijsttrekker Christian Wulff gisteren met 39 tegen 28 stemmen als nieuwe fractieleider in de landdag in Hannover gekozen was, liet zijn geklopte 49-jarige voorganger Jürgen Gansäuer weten dat de CDU in Bonn, en met name partijvoorzitter Helmut Kohl, de interne partijdemocratie schade had toegebracht door zich openlijk en vooraf achter Wulff te plaatsen. Volgens Gansäuer, die ruim vijf jaar fractievoorzitter was en die geldt als een persoonlijke vriend van Kohl-kriticus Heiner Geissler (de vroegere secretaris-generaal van de CDU, nu vice-fractieleider in de Bondsdag), mogen regionale partijbesluiten niet zó worden beïnvloed door druk uit Bonn.

Daarna haastte Wulff zich om te verklaren dat de door kanselier Kohl uitgesproken voorkeur zijns inziens niet of nauwelijks een rol had gespeeld in de nieuwe landdag-fractie. Hij beloofde nog nader met Gansäuer zou spreken over de bezetting van de in juni waarschijnlijk vrijkomende functie van regionaal CDU-voorzitter. Wulff, die al tegen de zin van Gansäuer lijsttrekker was geworden, zei desnoods een soort “tandem-voorzitterschap” met zijn concurrent te willen aanvaarden.

De Nedersaksense FDP-lijsttrekker Stefan Diekwisch, die zondag van zes tot 4,4 procent en dus onder de kiesdrempel zakte, heeft alle verantwoordelijkheid daarvoor op zich genomen en vertrekt als regionaal partijvoorzitter. Dat nam niet weg dat in de FDP-top in Bonn een debat is ontbrand over de vraag of de liberalen op de weg naar de Bondsdagverkiezingen van 16 oktober niet meer afstand van hun coalitiepartner CDU/CSU moeten nemen, zoals onder meer oud-minister Jürgen Möllemann bepleit.