Proef met nieuwe museumjaarkaart

AMSTERDAM, 16 MAART. De Stichting Museumjaarkaart presenteert tijdens het Nationaal Museumweekend op 16 en 17 april een nieuwe kortingkaart voor museumbezoekers. Deze 'kennismakingskortingkaart' van twaalf gulden vijftig is geldig van half april tot 1 oktober en geeft een korting van vijftig procent op bezoeken aan de 408 musea die bij de Stichting Museumjaarkaart zijn aangesloten.

Deze korting zal niet gelden voor bijzondere tentoonstellingen met een verhoogde toegangsprijs. Bij de huidige museumjaarkaart is dat meestal ook niet het geval. Wel biedt die gratis toegang tot de vaste collectie van alle aangesloten musea. De gewone museumjaarkaart kost veertig gulden (vijfentwintig gulden voor vijfenzestig-plussers en vijftien gulden voor jongeren tot en met 18 jaar).

De kennismakingskortingkaart is een proef. Vorige zomer maakte de stichting bekend de huidige opzet van de museumjaarkaart te willen veranderen om meer service te kunnen verlenen aan de aangesloten musea en de bezoekers, en om de dalende verkoop een halt toe te roepen. De verkoop liep met meer dan de helft terug tussen 1988 en 1992. Afgelopen jaar blijkt het aantal verkochte kaarten echter te zijn gestegen van 120.000 naar 154.000. Volgens Jos van Veen, directeur van de Stichting Museumjaarkaart, is die stijging te danken aan een actievere aanpak van de verkoop: tijdens het vorige museumweekend heeft de stichting in de musea een intensieve wervingscampagne voor de kaart gevoerd en uitgebreid geadverteerd.

De aangesloten musea zijn het erover eens dat er in de toekomst meerdere museumjaarkaarten zouden moeten komen, bij voorbeeld voor mensen die zeer vaak of juist zeer weinig naar musea gaan. De kennismakingskortingkaart is bedoeld om de laatste groep, waarvoor de veertig gulden voor de gewone kaart een te hoge uitgave is, over de drempel te trekken. Ook een kaart voor de frequente bezoekers, die duurder is dan de huidige maar meer voordelen biedt, staat op het programma.

Niet bekend