Placid stopt met gaswinning in Nederland

De Amerikaanse oliemaatschappij Placid Oil wil een fusie aangaan met een beursgenoteerde onderneming waarbij een groot deel van de aandelen en de belangen van Placid in de olie- en gaswinning wordt geruild of verkocht.

President-directeur J. Wright bevestigde dit telefonisch vanuit Calgary, Canada, en zei dat Placid overweegt ook zijn belangen in de gaswinning op het Nederlandse deel van de Noordzee van de hand te doen.

De Nederlandse belangen beslaan ongeveer de helft uit van de totale waarde van de onderneming. Placid heeft een belang van circa 30 procent in zes 'blokken' van het Nederlandse Continentaal Plat waar gas geproduceerd wordt en is voor alle betrokken gasvelden uitvoerder. Verder heeft Placid belangen in zeven blokken waar nog niet geproduceerd wordt, als toekomstige uitvoerder van de werkzaamheden.

Placid bezit ook olievelden in de VS en Canada. De totale jaarlijkse omzet in de VS, Canada en Nederland bedraagt ongeveer 500 miljoen dollar; het investeringsprogramma voor dit jaar beloopt 50 miljoen dollar. Placid is eigendom van de familie Hunt in Dallas, Texas. De voorgenomen verkoop van belangen in Nederland heeft volgens Wright niets te maken met de aanhoudend lage olieprijs, maar met een behoefte van de familie Hunt om bezit te verzilveren. In kringen van de olie-industrie sluit men niet uit dat het vertrek van Placid ook te maken heeft met ongenoegen over het investeringsklimaat. De maatschappijen hebben al in oktober bij minister Andriessen aangeklopt om verlichting van de financiële lasten bij de winning van aardgas uit zogenoemde marginale velden (velden met niet meer dan 1 tot 3 miljard kubieke meter gas). Topman Wright bevestigde dat Placid met het ministerie in gesprek is over verbetering van voorwaarden, maar zei tevens dat de huidige gasvelden nog goed renderen.