Overwinning hockeyvrouwen op zwakke 'college girls'

AMSTELVEEN, 16 MAART. In de schaduw van de mannelijke collega's hebben de Nederlandse hockeyvrouwen gisteravond een eerste stap gezet op weg naar de strijd om de wereldtitel. Voor een handjevol toeschouwers won Oranje in Amstelveen een oefenduel tegen de Verenigde Staten met 3-1. Het matige Amerikaanse team is bij het WK in Ierland een van de tegenstanders van Oranje, dat over vier maanden zijn mondiale titel verdedigt.

De zege op de 'college girls' was even vanzelfsprekend als nietszeggend. Afgelopen weekeinde was zelfs een Nederlands team van oud-internationals te sterk geweest voor het Amerikaanse team, dat zich deze maand in Europa voorbereidt. Keepster Daphne Touw kreeg in totaal drie schoten op doel te verwerken. Alleen de eerste strafcorner was haar te machtig. Tegengoals van Frederiek Grijpma, Wietske de Ruiter en Jeanette Lewin voorkwamen een blamage.

In het Nederlands team droeg De Ruiter rugnummer tien, het shirt dat jarenlang toebehoorde aan Mieketine Wouters. De speelster van Amsterdam zat op de tribune. Wouters maakt net als keepster Jacqueline Toxopeus geen deel meer uit van de nationale ploeg, nadat ze tijdens een recente oefentrip in Argentinië problemen kreeg met bondscoach Bert Wentink. Beide routiniers verwijten Wentink een kinderachtige aanpak. Toxopeus bedankte bij terugkomst voor de eer. Wouters werd die mogelijkheid niet eens geboden. Tijdens een tussenstop in Madrid werd ze door Wentink uit de selectie verwijderd.

De rentree van De Ruiter moet het gebrek aan ervaring compenseren. De centrumspits van HGC keerde na precies een jaar terug in het basiselftal. Ze heeft problemen gehad met haar achillespezen. Vooral in de beginfase liet ze zien hoe een diepe bal vanuit het achterveld moet worden aangenomen en vervolgens richting doel gedreven. Ze oogt traag, maar heeft een goede techniek en een neus voor doelpunten. Wentink: “Zij is zonder meer een versterking. Een makkelijk scorende spits kun je altijd goed gebruiken. Als ze vorig jaar had meegedaan aan het toernooi om de Champions Trophy, was ze topscorer geworden.”

De bondscoach was na afloop minder te spreken over het speeltempo van de voorhoede. Vooral aan de rechterflank was te weinig variatie. Om het verdedigende Amerikaanse hockey te doorbreken, was volgens Wentink een snellere balcirculatie nodig. Dat de automatismen nog ontbraken in het kille Wagenerstadion, was vooral te danken aan de onwennige posities waarop vier basispeelsters moesten hockeyen. Bij Oranje spelen behalve Grijpma en Lewin, ook Hanneke Smabers en Margje Teeuwen op een andere plek dan ze bij hun club gewend zijn. Wentink verdedigde die keuze door op te merken “dat de beste speelsters bij hun club nu eenmaal vaak centraal op het middenveld hockeyen”.

Met de terugkeer van Wietske de Ruiter heeft de Nederlandse strafcorner meer variatie gekregen. Specialiste Grijpma kan het eindschot met een gerust hart een keertje overlaten aan De Ruiter. In Argentinië, waar Nederland matig presteerde, viel vooral het rendement van de corner tegen. Gisteravond was de score vijftig procent. Grijpma scoorde in de eerste helft, aangeefster Lewin na rust in de rebound. De kwaliteit van de strafcorner is medebepalend voor een goed eindresultaat in Ierland. De Nederlandse mannen hebben er voor een groot gedeelte hun twee behaalde wereldtitels aan te danken.

Op weg naar Dublin oefenen de vrouwen met Pasen drie keer tegen Zuid-Korea. Daarna maakt Wentink een voorlopige WK-selectie bekend, die bestaat uit 18 speelsters van wie er in een later stadium nog twee moeten afvallen. Het sterke Zuid-Korea is net als favoriet Australië ingedeeld in de andere poule. Nederland krijgt in zijn groepswedstrijden te maken met China, Canada, Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. De beste twee landen uit elke poule plaatsen zich voor de halve finales. Het toernooi duurt van 13 tot 24 juli.

    • Jaap Bloembergen