Nederland trekt 70 nieuwe bedrijven

DEN HAAG, 16 MAART. In 1993 zijn zeventig buitenlandse bedrijven aangetrokken voor investering in Nederland. In totaal zullen de bedrijven voor ongeveer 1,1 miljard gulden investeren, waarmee bijna 2.400 nieuwe banen zijn gemoeid.

Staatssecretaris Y.C.M.T. van Rooy (economische zaken) maakte deze cijfers vandaag bekend bij het congres over 'de economie van Schiphol' in Amsterdam.

In 1992 werden 67 bedrijven aangetrokken door bemiddeling van het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland. Het CBIN is een afdeling van het ministerie van economische zaken.

Uit Noord-Amerika nam het aantal investeringen toe met tien tot 38. De stijging is veroorzaakt door het groeiende aantal dienstverlenende bedrijven en een aantal Amerikaanse bedrijven die hun Europees hoofdkantoren in Nederland heeft gevestigd. Staatssecretaris Van Rooy verwacht dat die groei zich komend jaar doorzet als gevolg van het economische herstel in de VS. Uit Amerika zijn drie sectoren sterk vertegenwoordigd: de hard- en software met vijftien projecten, de medische en biotechnologie met zeven projecten en de chemie/kunststoffen eveneens met zeven projecten.

Het aantal investeringen uit Japan is met drie afgenomen naar vijftien, maar het totaal geïnvesteerde bedrag is meer dan verdubbeld: van 196 miljoen gulden in 1992 tot 412 miljoen gulden in 1993. In totaal worden bijna 800 banen gecreërd. Het gaat om hoofdkantoren en distributie-projecten, maar ook om produktiefaciliteiten. Uit Taiwan zijn zes projecten afkomstig, grotendeels in de computerbranche.

Van de zeventig bedrijven hebben 23 zich in Noord-Holland gevestigd; elf bedrijven kozen voor Noord-Brabant, tien voor Zuid-Holland, zeven voor Limburg en zeven voor Gelderland. In investeringsbedragen staan Limburg en Groningen bovenaan, beide met een investeringsbedrag boven de 300 miljoen gulden; gevolgd door Noord-Brabant (250 miljoen) en Noord-Holland (140 miljoen).

Van Rooy wees op het grote belang van Schiphol voor het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeringen. Tien van de zeventig projecten worden gevestigd in de regio Schiphol. Daarbij gaat het volgens haar om niet alleen om alleen distributiebedrijven. Van Rooy wees kritiek op de rentabiliteit van de uitbreiding van Schiphol van de hand. “De kwaliteit van de infrastructuur speelt een grote rol bij investeringsbeslissingen. Anders loopt de zaak vast”, aldus Van Rooy.

U had ook aan de telefoon kunnen zeggen dat u absoluut niet wilde. U had de ambitie.