Libanezen geterroriseerd door bommen

BEIROET, 16 MAART. Specialisten van het Libanese leger hebben vandaag een bom ontmanteld die was geplaatst bij een school in het christelijke Oost-Beiroet. Het was de laatste in een serie bomaanslagen of pogingen daartoe die de afgelopen maanden Libanon teisteren.

Eerder was bekend geworden dat de autoriteiten 127 mensen hebben aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid bij deze aanslagen. In dit verband werd erop gewezen dat er in het land ongeveer 600 mensen zijn die tijdens de burgeroorlog voor de inmiddels officieel ontbonden milities met explosieven werkten. De regering heeft verder scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen, en de doodstraf voor politieke misdaden ingevoerd.

De jongste bom bestond uit een mortier die als cadeau was verpakt. Een soortgelijke bom werd een week geleden gevonden bij de ingang van het Franse cultureel centrum in de christelijke havenstad Jounieh. Op 27 februari explodeerde een bom, die was gemaakt uit twee mortieren, in een kerk in Jounieh. Daarbij kwamen 11 mensen om het leven. In december werd in Beiroet het hoofdkwartier van de grootste christelijke partij, de Falange, opgeblazen.

Verder explodeerde afgelopen zondag een handgranaat bij de Britse ambassade in de Libanese hoofdstad. Maandag kwam een handgranaat tot ontploffing bij een restaurant in een Armeense wijk in Beiroet.

De serie (pogingen tot) aanslagen heeft grote bezorgdheid gewekt in Libanon, en met name onder de christelijke minderheid. “De mensen worden echt bang”, zei een Libanese christen. “Ik ben meestal zelfs bang om mijn huis te verlaten.”

De Libanese regering en de Syrische autoriteiten, die een doorslaggevende invloed in Libanon hebben, hebben de reeks aanslagen toegeschreven aan kringen die de burgeroorlog nieuw leven willen inblazen, en met name aan Israel. Maar christelijke zegslieden denken eerder aan een verband met het bezoek van de paus, in mei, waartegen verscheidene groepen, zoals het fundamentalistisch-shi'itische Hezbollah en de druzen, fel bezwaar maken. Tevens wordt gespeculeerd over een machtsstrijd bij de christenen onderling. De christelijke gemeenschap, die tijdens de lange burgeroorlog veel invloed heeft verloren, is verdeeld, in het bijzonder over de koers die tegenove Syrië moet worden gevolgd. (Reuter)