Letten en Russen akkoord over aftocht leger

MOSKOU, 16 MAART. Na twee jaar van vaak moeizaam overleg hebben Rusland en Letland een principe-akkoord bereikt over het vertrek van de 13.000 nog in Letland gelegerde Russische militairen.

Rusland is akkoord gegaan met de aftocht van de troepen op uiterlijk 31 augustus; Letland heeft ermee ingestemd dat de Russen nog vier jaar lang de beschikking houden over hun militaire radarstation in Skrunda, 150 kilometer van de Letse hoofdstad Riga. Het radarstation zal in die periode worden bemand met tweehonderd Russische burgers en worden bewaakt door vijfhonderd Russische militairen. Het is de bedoeling dat het na het verstrijken van de periode van vier jaar binnen anderhalf jaar wordt ontmanteld. Aanvankelijk had Rusland tot het jaar 2004 de beschikking willen houden over de basis in Skrunda.

Een aantal details van het akkoord is nog niet duidelijk. Zo is nog geen overeenstemming bereikt over de huur die de Russen betalen voor de radarbasis. Moskou heeft twee miljoen dollar per jaar aangeboden, maar Riga eist veel meer. Wel hebben de Letten uiteindelijk ingestemd met Russische eisen over de rechten van gepensioneerde militairen van het voormalige Sovjet-leger die in Letland wonen; zij mogen in Letland blijven en krijgen recht op het Letse staatsburgerschap. Een uitzondering wordt gemaakt voor voormalige militairen die na 28 januari 1992 met pensioen zijn gegaan, omdat zij de dienst verlieten als leden van de Russische strijdkrachten.

De Russische onderhandelaar Sergej Zotov liet zich gisteren tevreden uit over het bereikte principe-akkoord. Hij noemde het “een overwinning van het gezond verstand”. Het is de bedoeling dat het akkoord binnenkort - mogelijk al volgende maand - wordt ondertekend door de presidenten van beide landen, Boris Jeltsin en Guntis Ulmanis. (Reuter, AFP, AP)