Juventus verliest Italiaans onderonsje

ROTTERDAM, 16 MAART. Twee roemruchte voetbalclubs, Juventus en Real Madrid, zijn gisteravond in de kwartfinale van de verschillende Europese bekertoernooien uitgeschakeld. Een andere club met een rijke historie, Benfica, was wel succesvol en bereikte de halve finale van het toernooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars.

Voor de Portugezen was het 4-4 gelijke spel in de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen, na de 1-1 van twee weken geleden in Lissabon, net voldoende voor een plaats bij de laatste vier. Het duel in Leverkusen kende een sensationeel scoreverloop. Door doelpunten van Kirsten en Schuster, die er een internationale schorsing van vijf duels had opzitten, kwamen de Duitsers op 2-0 en leek het duel met nog ruim een half uur te spelen beslist. Maar treffers in de zestigste minuut van Xavier en Joao Pinto zorgden voor evenwicht. Daarna barstte het spektakel los: Koelkov zette de Portugezen in de 78ste minuut op voorsprong, Kirsten maakte twee minuten later gelijk en Hapal zorgde weer een minuut later voor 4-3. Voor de uitzinnige Duitsers, aangemoedigd door ruim twintigduizend toeschouwers, zou dat voldoende zijn geweest. Maar met nog vier minuten te spelen zorgde Koelkov voor een enorme domper door opnieuw gelijk te maken en een plaats bij de laatste vier voor Benfica veilig te stellen. Berti Vogts, de Duitse bondscoach, was zeer onder de indruk en noemde de wedstrijd een “klassieker”.

Real Madrid redde het in hetzelfde bekertoernooi niet tegen Paris Saint Germain, ondanks een verdienstelijke 1-1 in Parijs. De Spanjaarden, die door Butragueno nog wel op voorsprong waren gekomen, hadden het eerste duel in Madrid verrassend met 1-0 verloren. Ricard scoorde voor de Fransen de gelijkmaker.

Arsenal werd de derde halve finalist in het toernooi om de Europa Cup 2. De Engelsen versloegen in Londen door een doelpunt van Adams Torino met 1-0. Twee weken geleden in Italië was niet gescoord. Het duel Parma-Ajax moet vanavond de laatste halve finalist opleveren.

In het toernooi om de UEFA Cup plaatsten Cagliari en Austria Salzburg zich gisteravond verrassend voor de halve finales. Cagliari was te sterk voor titelverdediger Juventus. Na de 1-0 winst twee weken geleden voor eigen publiek waren de eilandbewoners in Turijn opnieuw succesvol: 2-1. Salzburg zorgde voor een stunt door Eintracht Frankfurt uit te schakelen, al gebeurde dat pas na het nemen van strafschoppen. Na de reguliere speeeltijd leidde Austria, dat de hele tweede helft met tien man speelde nadat Artner wegens twee keer geel uit het veld was gestuurd, met 1-0. Omdat Eintracht het eerste duel met dezelfde cijfers had gewonnen, was een verlenging noodzakelijk. Daarin werd niet gescoord. De Oostenrijkse doelman Konrad werd de held van de avond. Hij stopte de strafschoppen van Gaudino en Binz en scoorde zelf vanaf de elf-meterstip.