Journalisten geven bronnen niet prijs

DEN HAAG, 16 MAART. Vier dagbladjournalisten hebben gisteren geweigerd te zeggen van wie zij informatie hebben gekregen over een justitieel onderzoek naar corruptie door burgemeester H. Riem van Brunssum.

Zij deden een beroep op het verschoningsrecht. Dit beroep werd door de Haagse rechter-commissaris A. Rijperman verworpen. De vier journalisten - L. Hauben van Omroep Limburg, J. Dohmen en H. Langenberg van De Limburger en J. Slats van de Volkskrant - gaan tegen de afwijzing in beroep bij het gerechtshof. De zaak is aangespannen door Riem, die vindt dat zijn privacy door de publikaties van de journalisten is geschonden. Hij gaat er van uit dat politie en justitie aan de journalisten informatie hebben gegeven over het onderzoek dat tegen hem is ingesteld en stelt de Nederlandse staat derhalve aansprakelijk voor schade als gevolg van de publikaties. Riem is in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek tijdelijk teruggetreden als burgemeester.