Grolsch weet winst in '93 te handhaven

AMSTERDAM, 16 MAART. Ondanks de vermindering van de bierafzet op de markten in Noordwest-Europa als gevolg van het slechte zomerweer en de inzinking van de economie, heeft bierbrouwer Grolsch de winst vorig jaar gehandhaafd. De brouwerij stelt de aandeelhouders een onveranderd dividend van 1,08 gulden voor.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt. Het nettoresultaat kwam uit op 43,49 miljoen gulden vergelijkbaar met 43,43 miljoen gulden vorig jaar. De winst per aandeel bleef dit jaar met 2,85 gulden gelijk. (De winst per aandeel is herberekend in verband met de splitsing van de aandelen in mei 1993).

Voor 1994 voorziet Grolsch een duidelijke verbetering van het resultaat. De onderneming baseert die verwachting op de maatregelen die het bedrijf heeft getroffen voor verbetering van de doelmatigheid. Onlangs sloot het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst met brouwer Bass in Groot-Brittannië. Vorige week werd bekend dat de Duitse Grolsch-dochter Wicküler wordt verkocht aan de dranken-grootmacht Brau und Brunnen die in de toekomst de distributie van Grolsch bier op de Duitse markt voor haar rekening zal nemen.

De omzet van de brouwerij daalde afgelopen jaar van 866,7 miljoen gulden tot 793,5 miljoen. De vermindering van de bierafzet - met 5 procent in Nederland, 8 procent in Duitsland en 3 procent in Groot-Brittannië - leidde tot hevige prijsconcurrentie.

Het bedrijfsresultaat verbeterde van 64,3 miljoen gulden tot 65,6 miljoen doordat de onderneming tijdig prijsverhogingen invoerde en op de kosten bespaarde. Bovendien daalden de prijzen van grondstoffen en verpakkingsmaterialen. De kasstroom (winst plus afschrijvingen) nam toe van f 0,1 miljoen in 1992 tot ruim 22 miljoen gulden vorig jaar. De onderneming is van plan om dit jaar voor 50 miljoen gulden te investeren. Daarvoor zal geen beroep op de kapitaalmarkt worden gedaan.