DSM opvallende stijger op verder doodstille beurs

AMSTERDAM, 16 MAART. Het chemieconcern DSM was vanmorgen één van de meest opvallende fondsen op een verder zeer stille beurs.

AMSTERDAM Er was sprake van zeer geringe omzet. De handel reageerde licht op de gisteren door de Bundesbank licht verlaagde rente op de speciale beleningen. Het rentetarief ging omlaag van 5,94 tot 5,88 procent. Ook de ontwikkeling van dit tarief vormt voor de markt een indicatie over de beweging van het algemene renteniveau.

De Amsterdam EOE-Index op de hoofdmarkt noteerde rond 13.00 uur ruim één punt lager. De afgelopen twee dagen steeg deze barometer nog ruim negen punten.

In deze beurs zette DSM een opvallende koersstijging neer. Het aandeel steeg 2,40 tot 126,80 gulden tegen het einde van ochtend. Dinsdag ging de koers al een rijksdaalder omhoog. Achtergrond voor de stijging vormt het door de Staat te verkopen belang van 31,1 procent in het Limburgse chemieconcern.

De handel is druk doende aandelen DSM te kopen in de hoop bij een eventuele verkoop van het staatsbelang zijn stukken met koerswinst van de hand te kunnen doen. “Partijen die denken mee te gaan doen aan de verkoop van het staatsbelang, poetsen de koers aardig op. Als de koers behoorlijk boven de intrinsieke waarde (ongeveer 120 gulden) komt, zal de bereidheid van de Staat toenemen het belang van de hand te doen”, aldus een handelaar.

Van Ommeren zette woensdagochtend een koersstijging van 1,40 tot 50,90 gulden neer, ondanks de forse daling van de nettowinst over 1993. Het nettoresultaat ging omlaag van 45,5 miljoen tot 4,5 miljoen gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is dinsdag lager gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 13,39 punten tot 3.849,59. Over de hele linie gezien sloten er echter iets meer fondsen hoger dan lager. De omzet kwam uit op 304 miljoen aandelen.

Er sprongen slechts weinig fondsen uit. Een uitzondering was het Kemper Corporation. Dit financiële bedrijf profiteerde flink van een overnemingsbod van GE Capital.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo sloot hoger. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg met 168,92 punten ofwel 0,8 procent tot 20.677,77.