'Cyrano': alle hoop gericht op voorverkoop

AMSTERDAM, 16 MAART. De Amerikaanse versie van de musical Cyrano, die sinds vijf maanden verlies lijdt op Broadway, is door het Amerikaanse film- en theatervakblad Variety uitgeroepen tot “waarschijnlijk de kostbaarste flop uit de Broadway-geschiedenis”. Het blad voorspelt dat producent Joop van den Ende deze week zal moeten besluiten de produktie uit de roulatie te halen, omdat het totale verlies is opgelopen tot 10 miljoen dollar.

Naast de aanvankelijke investering van 7 miljoen dollar moest er sinds de start, vijf maanden geleden, vrijwel elke week geld bij om de dagelijkse kosten te bestrijden. Variety berekent dat dat verlies nu is opgelopen tot circa 3 miljoen dollar. Het blad vergelijkt de strop met Broadway-flops als Aspects of Love van Andrew Lloyd Webber en de theaterversie van de befaamde dansfilm The Red Shoes, die elk een verlies van ruim 8 miljoen dollar leden. Het voortbestaan van Cyrano is volgens het voorpagina-artikel uitsluitend te danken aan de koppigheid van de Nederlandse producent, immers “een arbeidersjongen uit Amsterdam”, die weigert zich neer te leggen bij de mislukking en er alles voor over heeft om “zijn ego” te redden.

Van den Ende bestrijdt de berekeningen. “Er is er maar één die de echte cijfers kent,” zegt hij, “en dat ben ik.” Het verlies op de dagkosten is naar zijn zeggen ingecalculeerd en zal niet verder oplopen dan het maximum dat hij heeft afgesproken met zijn financiers. Zelf draagt hij ruim de helft van de kosten; de rest is opgebracht door investeerders als collega-producent John de Mol, platenproducer Willem van Kooten en platenhandelaar Hans Breukhoven.

Hij beaamt dat de zaal in februari, toen Bill van Dijk terug moest voor de Nederlandse produktie en de hoofdrol door zijn understudy werd overgenomen, gemiddeld slechts voor een derde gevuld was. “Op basis van de verkoopcijfers in februari zou ik inderdaad hebben moeten besluiten om ermee te stoppen,” aldus Van den Ende. “Maar wat iedereen over het hoofd ziet, is het feit dat de voorverkoop voor maart er een heel stuk beter uitzag.” Op dat moment kwam de publiciteit op gang voor de nieuwe Cyrano, de acteur Robert Guillaume die in Amerika bekendheid geniet sinds hij in de tv-serie Soap de zwarte butler Benson speelde. Guillaume werd vooralsnog tot eind maart gecontracteerd en is vorige dinsdag begonnen.

Van den Ende kan elke dag, met een opzegtermijn van een week, besluiten de show stop te zetten. “Een paar weken geleden zat ik op een zondagmiddag bij My Fair Lady, in dezelfde 52nd Street. Het was bijna vol, terwijl de zaal bij Cyrano half leeg was. Ik zag Richard Chamberlain als Higgins, heel aardig, maarvoor de rest was het lelijk en goedkoop geproduceerd. Ik keek om me heen en dacht: ik ben er dus niet in geslaagd al deze mensen om me heen uit te leggen dat er aan de overkant van de straat iets veel interessanters te zien is.”