CD en CP'86 Arnhem gaan samenwerken

ARNHEM, 16 MAART. De Centrumdemocraten en de Centrum Partij'86 gaan in Arnhem samenwerken. Lijsttrekker C. Kusters van de CP'86 wordt in Arnhem betaald fractieassistent van de onlangs voor de CD in de raad gekozen H. Selhorst.

De samenwerking tussen de extreem-rechtse partijen - die elkaar vanoudsher juist vijandig gezind zijn - heeft de uitdrukkelijke goedkeuring van landelijk CD-lijsttrekker H. Janmaat, die persoonlijk een bemiddelende rol in de contacten heeft gespeeld.

De CD en CP'86 namen in Arnhem allebei deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hun gezamenlijk stemmenaantal zou goed zijn geweest voor twee zetels, maar alleen Selhorst, die geen campagne voerde, haalde met zijn CD een zetel. De andere lijsttrekker, Kusters, die kort voor de verkiezingen wegens mishandeling en verboden wapenbezit tot een celstraf werd veroordeeld, heeft zelf het contact gezocht met de CD. Hij is van mening dat de CD haar zetelwinst voor een groot deel aan zijn campagne-activiteiten te danken heeft.

Kusters, die voor CP'86 ook landelijk actief is, heeft maandag een gesprek met Janmaat gehad, waarin hij deze het voorstel deed. Janmaat bleek ermee ingenomen. Hij heeft vervolgens Selhorst het voorstel gedaan Kusters als zijn fractieassistent aan te nemen, zo liet Selhorst vanmorgen weten. Kusters blijft vooralsnog lid van CP'86. Selhorst: “Maar zodra hij met CP'86-denkbeelden komt rem ik dat af.” Voor het assistentschap in Arnhem krijgt Kusters ongeveer 10.000 gulden per jaar. Kusters is overigens wel in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven gekozen als raadslid. Hij wil beide activiteiten combineren.