Bekerfinalist Duitsland degradeert na bedrog

BONN, 16 MAART. Hoewel de Duitse eerste-divisieclub Rot-Weiss Essen zich voor de nationale bekerfinale heeft geplaatst en economisch gezond is, moet de club in het komende seizoen uitkomen in de regionale amateurafdeling. Dit heeft de arbitragecommissie van de Duitse voetbalbond (DFB) gisteren in hoger beroep bepaald. Rot-Weiss had vooraf verklaard het oordeel van de arbitragecommissie te zullen aanvaarden en af te zien van een gang naar de civiele rechter.

De commissie achtte bewezen dat de roemruchte club uit Essen zijn licentie-aanvraag voor 1993-'94 in het betaalde voetbal met een vervalste boekhouding heeft gedaan door een (tweede) contract met zijn hoofdsponsor daarin niet op te nemen. Zij heeft daarom een straf bevestigd die de DFB in januari al had opgelegd. Namelijk: Rot-Weiss wordt eind dit seizoen ongeacht zijn resultaten op de laatste plaats gezet en degradeert. De resultaten van dit seizoen, ook de nog komende, blijven echter geldig. Anders gezegd: de komende duels worden gespeeld tegen clubs die weten dat de degradatie van hun tegenstander toch al vaststaat.

Theoretisch is nu denkbaar dat Rot-Weiss volgend seizoen voor een unicum zal zorgen door als 'amateurvereniging' Europees voetbal te spelen. Want als de club onverhoopt de Duitse bekerfinale zou winnen, is hij daarvoor wèl geplaatst. Het licentie-bedrog van de Essense club is niet door financiële nood veroorzaakt. Ongerekend de inkomsten uit de bekerfinale, die op 2 miljoen mark worden geschat, heeft de club namelijk dit seizoen al een overschot van circa één miljoen mark, wat voor een eerste-divisievereniging nóg een unicum mag heten.

Niet alleen bij Rot-Weiss maar ook elders in de Duitse voetbalwereld is met verbazing op de straf gereageerd. Alom wordt eraan herinnerd dat Bundesliga-club Dynamo Dresden na een vervalste licentie-aanvraag voor het seizoen '92-'93 voor dit seizoen een straf van 'slechts' 4 winstpunten in mindering opgelegd kreeg. Maar volgens de DFB had Dynamo ook zonder vervalsing een licentie gekregen en Rot-Weiss niet.

    • J.M. Bik