Amerikaanse banken boeken recordwinsten

WASHINGTON, 16 MAART. De Amerikaanse commerciële banken hebben vorig jaar een recordwinst van 43,4 miljard dollar geboekt. Dit is een stijging met 36 procent ten opzichte van de winst van 32 miljard dollar in 1992, dat toen ook al een record was.

De winstcijfers in het Amerikaanse bankwezen zijn de afgelopen paar jaar scherp gestegen. De grootste stijging vond plaats in 1992 met 79 procent.

Volgens voorzitter Andrew C. Hove van de Federal Deposit Insurance Corp. (FIDC) zal de winst dit jaar hoog blijven. Ook analisten verwachten dat 1994 voor de banken een goed jaar wordt. Op de langere termijn zullen de banken volgens hen echter toenemende concurrentie ondervinden van beleggingsfondsen en andere niet-bancaire instellingen. “Zij lokken hun deposito-houders weg met betere resultaten, betere dienstverlening en interessantere produkten,” aldus voorzitter David Gates van consultant Ferguson & Co.

Het jaar 1993 was in alle opzichten buitengewoon voor de Amerikaanse banken. Zo'n 95 procent van alle banken kon winst melden, het hoogste percentage sinds 1980. De winst op het totaal aan activa bedroeg vorig jaar 1,21 procent, waarmee voor het eerst sinds de FIDC in 1934 zijn registratie begon de één-procent werd overschreden. Het verlies op leningen bedroeg 17,5 miljard dollar, het laagste bedrag in zes jaar. De kapitaalreserve kwam voor het eerst sinds 1963 boven de 8 procent van de activa uit. Het aantal faillissementen was met 42 het laagste sinds 1982. Het aantal banken met financiële problemen daalde van 787 (488 miljard dollar aan activa) tot 426 (242 miljard dollar aan activa).

Analisten schrijven de hoge winsten toe aan de sterke groei van de economie en het grote verschil tussen de korte en de lange rente in de Verenigde Staten. Banken kunnen hierdoor 'kort' lenen en de gelden 'lang' uitzetten door obligaties aan te schaffen.

Het aantal commerciële banken bedroeg eind vorig jaar 10.957, het laagste cijfer sinds de oprichting van de FIDC. De waarde van de activa nam niettemin met 5,7 procent toe tot 3,7 biljoen dollar. Commerciële en industriële leningen stegen met een 0,5 procent tot 539 biljoen dollar, de eerste stijging in vier jaar.

De 2264 spaarbanken zagen hun winst volgens de FIDC stijgen van 6,7 miljard dollar in 1992 tot een recordbedrag van 7 miljard dollar in 1993. Door het rentebeleid van de Fed zijn veel banken de crisis die de spaarsector door de vergaande deregulering in het Reagan-tijdperk trof, te boven gekomen.