Zes lokale lijsttrekkers CD kandidaat voor Kamer

DEN HAAG, 15 MAART. Bij de eerste tien kandidaten voor de Tweede Kamer van de Centrumdemocraten figureren zes lokale lijsttrekkers. Hoewel er geen wettelijk verbod is tegen het combineren van het Kamerlidmaatschap met het raadslidmaatschap, zullen de gemeentelijke lijsttrekkers wanneer zij in mei in de Kamer gekozen worden, hun lidmaatschap van de gemeenteraad weer opzeggen. Dit is het gevolg van een verbod van partijleider H. Janmaat op het bekleden van betaalde openbare dubbelfuncties.

Janmaat zelf fungeerde voor bij de gemeenteraadsverkiezingen als lijsttrekker in Amsterdam en Den Haag. Vanochtend zei de CD-leider dat dit een actie was om te voorkomen dat mensen in die gemeenten de Centrumdemocraten zou verwarren met de in 1986 afgescheiden Centrumpartij '86. “Ik heb direct na het vaststellen van de uitslag aan de hoofden van de stembureaus in die gemeenten laten weten dat ik mijn raadslidmaatschap niet zou aanvaarden,” aldus Janmaat.

Op de lijst voor de Tweede Kamer staan na Janmaat en zijn levenspartner W. Schuurman (raadslid Den Haag) achtereenvolgens: C. Zonneveld (raadslid Schiedam), W. Elsthout (lijsttrekker Haarlem), M. Giesen (een van de mede-oprichters), J. Kijne, M. Koning (lijsttrekker Dordrecht), R. Snijders (lijsttrekker Zoetermeer), A. Poppe (lijsttrekker Vlissingen en Den Bosch) en A. Schijns (lijsttrekker Maastricht).

De CD-lijsttrekker in Purmerend, M. van der Plas, onlangs door justitie gedagvaard wegens mishandeling van de schrijver Adriaan Venema, staat niet op de Kamerlijst. Hij is kandidaat voor het Europees parlement.