Weer betoging tegen ontslag journalisten bij Hongaarse radio

BOEDAPEST, 15 MAART. Twintig- tot dertigduizend Hongaren hebben gisteren in Boedapest gedemonstreerd voor de persvrijheid en tegen het ontslag van 129 journalisten bij de Hongaarse radio.

De demonstratie was georganiseerd door de burgerrechtenorganisatie Democratisch Handvest, die eist dat de regering “zich uit de media terugtrekt”. De 129 journalisten, onder wie veel prominente critici van de regeringspartijen, zijn officieel ontslagen wegens bezuinigingen bij de staatsradio. Critici van de regering brengen het massa-ontslag echter in verband met de parlementsverkiezingen van 8 mei en het streven van de regeringspartijen kritische journalisten bij de staatsmedia het zwijgen op te leggen. “Het Democratisch Handvest wil dat de regering zich uit de media terugtrekt. Het zal de regering beoordelen aan de hand van haar respect voor principiële vrijheden, vooral de vrijheid van de pers. Een regering dient zich zakelijk op te stellen en zich niet te bemoeien met onze hersenen”, aldus de verklaring, die gisteren tijdens de demonstratie werd voorgelezen. In de verklaring stond verder dat democratie pas mogelijk is als de media volledig onafhankelijk zijn van de regering, de politieke partijen en het lokale bestuur.

Het massale ontslag bij de Hongaarse staatsradio heeft vooral de belangrijkste regeringspartij, het Hongaars Democratisch Forum (MDP), veel kritiek opgeleverd. De niet-ontslagen journalisten bij de staatsradio zijn van plan een staking op touw te zetten uit protest tegen het ontslag van hun collega's, zo liet een radio-journaliste gisteren tijdens de betoging weten. Ook vanuit het buitenland is kritisch gereageerd. Een Westerse diplomaat zei gisteren in Boedapest dat de actie tegen de journalisten complicaties kan opleveren als volgende maand de Hongaarse aanvraag van het lidmaatschap van de Europese Unie aan de orde komt. In het jongste rapport van de Amerikaanse regering over de naleving van de rechten van de mens wordt Hongarije gehekeld wegens “de toenemende politieke druk” op de elektronische media en wordt opgemerkt dat regeringsgezinde journalisten in Hongarije snel promotie maken. (AFP, Reuter)