Waldheim ontkent betrokkenheid bij nazi-misdaden

WENEN, 15 MAART. Kurt Waldheim, de voormalige Oostenrijkse president en oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft gisteren opnieuw ontkend betrokken te zijn geweest bij nazi-misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waldheim reageerde hiermee op de publicatie vrijdag van een rapport dat in 1987 al door het Amerikaanse ministerie van justitie werd opgesteld maar waarvan de tekst tot vrijdag niet openbaar was gemaakt.

Volgens het rapport heeft Waldheim “medewerking verleend of anderszins deelgenomen” aan het ronselen van burgers voor slavenarbeid, aan massadeportaties naar vernietigingskampen en aan de executie van geallieerde gevangenen, gijzelaars en anderen op de Balkan. De Amerikaanse regering beriep zich op dit rapport om Waldheim in 1987 een inreisvisum voor de Verenigde Staten te weigeren. Waldheim, die elk jaar nog steeds een pensioen van 94.000 dollar van de Verenigde Naties ontvangt, heeft toegegeven in het Duitse leger op de Balkan te hebben gediend maar heeft sinds 1987 elke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden ontkend. (Reuter, AP)