VNU steelt show op verder stijgende Amsterdamse beurs

AMSTERDAM, 15 MAART. Op de Amsterdamse effectenbeurs ging vanochtend de aandacht uit naar de financiële waarden en de uitgevers, waar VNU een koerswinst realiseerde van 7,50 gulden. De Amsterdam EOE-index ging na de stijging van gisteren met 2,55 punten nog verder omhoog naar 426,45 punten.

AMSTERDAM Het Damrak profiteerde van de vaste stemming in Londen en Frankfurt. Op de Duitse aandelenbeurs stond de DAX-index na ruim een uur handelen op 2.166,7, ruim 1 procent boven het slot van gisteren. De Londense FTSE-index voegde 15 punten toe op 2.348,3. Ook de hogere dollarkoers werkte aan de stijgingen mee. De 'greenback' herstelde zich krap één cent op 1,9050 gulden.

Financiële waarden trokken opnieuw de aandacht. Voorop liepen de verzekeraars Amev en Aegon. Amev deed het procentueel gezien het beste. De koers van dit fonds veerde 2,10 gulden op naar 79,70 gulden. Gisteren won Amev al een gulden.

Ook ABN Amro deed het goed. Het bankaandeel verbeterde zich zes dubbeltjes op 69,20, nadat het maandag al 2,90 gulden had aangedikt. Ter beurze schreven handelaren die koerswinst toe aan uitlatingen van de bank tegenover analisten.

Verder waren de uitgevers in trek. VNU, die gisteren 2 gulden steeg in reactie op de aandelenemissie gecombineerd met de ambitieuze expansieplannen, denderde nog eens zeven gulden door naar 187,00 gulden. Ook Wolters Kluwer en Elsevier werden gevraagd. Wolters Kluwer, die vandaag na beurs jaarresultaten bekend maakt, werd 1,70 gulden duurder op 119,70. Elsevier voegde 1,90 toe op 180,80. Donderdag presenteert Reed Elsevier zijn jaarcijfers over 1993.

De Nederlandse sanitair- en tegelfabrikant Sphinx steeg vanochtend vijf dubbeltjes naar 58,00 gulden nadat bekend werd dat het definitief alle uitstaande aandelen van het Zweedse bedrijf Gustavsberg overgenomen heeft van Nordico. De Sphinx-Gustavsberg Groep neemt met een omzet van ongeveer 800 miljoen een vooraanstaande positie in op de Europese markt voor sanitair en badkamerprodukten. Ook na de recente kapitaalsverhoging (15 procent) ontstaan door onderhandse plaatsing van 1,1 miljoen aandelen bij institutionele beleggers zal de acquisitie een positieve bijdrage leveren aan de winst per aandeel.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week rustig begonnen. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging met 0,28 punt omhoog tot 3862,98 punten. De beursindex kende slechts kleine schommelingen. Handelaren gaven er de voorkeur aan te wachten op de Amerikaanse producenten- en consumentenprijzen, die vandaag en morgen worden gepubliceerd. In de hoek van de obligaties was de stemming in verband met de komende gegevens nerveus, maar de activiteit was er te beperkt om enige invloed op de aandelen te kunnen uitoefenen.

TOKIO Op de beurs van Tokio sloot de Nikkei-index voor 225 fondsen vandaag 17,30 punten lager op 20.508,85 punten. Handelaren en beleggers toonden zich terughoudend omdat de koersindex de afgelopen tijd weer dicht in de buurt van het record van vorig jaar is gekomen en derhalve algemeen de komende tijd voor een terugval wordt gevreesd.