Uitzendingen radiostation vanaf schip in IJsselmeer

BUSSUM, 15 MAART. Het commerciële radiostation Holland FM gaat uitzenden vanaf een schip dat komt te liggen in het IJsselmeer. Het schip zal in eerste instantie gebruikt worden voor het doorgeven van de programma's die in de studio's in Rotterdam worden gemaakt. Volgens programmamaker Eddy Becker wordt overwogen op “zomerse dagen” programma's rechtstreeks vanaf het schip uit te zenden.

Holland FM, dat in januari een etherfrequentie kreeg toegewezen door het ministerie van WVC, verkiest voorlopig het zendschip boven het landelijke zenderpark omdat beheerder Nozema van de 'aardse' zenders nog ruim een jaar nodig heeft om de toegewezen etherfrequentie 1224 Khz te bouwen. “Wij willen zo snel mogelijk in de lucht”, zegt Becker. “Nozema moet nog negen locaties vinden voor de zenders en daarna nog vergunningen krijgen voor het bouwen van zendmasten. Met een krachtige zender op het schip zouden we binnen een paar maanden 75 procent van het land bereiken. Alleen in het zuiden hebben we enkele steunzenders nodig.”

Volgens Becker is de aankoop van het schip “praktisch rond”. Het gaat om de Communicator, die nu nog in Lissabon ligt en daar onder meer als discotheek dienst doet. In de jaren tachtig heeft het radiostation Laser 558 van de Communicator gebruik gemaakt. Het schip moet nog voor het uitzenden van programma's geschikt worden gemaakt. “Er heerst onder de oud-gedienden die de tijd hebben meegemaakt dat Veronica vanaf de Noordzee uitzond een zinderende spanning van nostalgie en romantiek”, zegt Becker, die samen met Holland FM presentatoren Chiel Montagne en Joost de Draaier in de jaren zestig programma's maakte voor Veronica.

Nozema heeft volgens Holland FM ingestemd met het zendschip. Volgens WVC is nog overleg nodig met de buurlanden over de kracht van de zender. Holland FM zal zijn programma ook via de Astra-satelliet blijven uitzenden.

Bij WVC zijn in totaal negen bezwaarschriften ingediend tegen de verdeling in januari van de etherfrequenties onder de commerciële radiostations die er voor in aanmerking kwamen. Het commerciële radiostation Radio 538 heeft aangekondigd naar het buitenland te zullen uitwijken, als het niet alsnog een etherfrequentie krijgt.