Togo: overwinning van oppositie nu bevestigd

LOMÉ, 15 MAART. Het Hooggerechtshof van de Westafrikaanse staat Togo heeft gisteren een verzoek van de regering in Lomé verworpen om de uitslag van de verkiezingen van 20 februari in vijf kiesdistricten ongeldig te verklaren. Hierdoor behaalt de oppositie, die in de vijf districten won, een meerderheid in het Togolese parlement. President Eyadema zal voor het eerst in de 27 jaar dat hij aan de macht is, een premier moeten benoemen uit de gelederen der oppositie.

De regering in Lomé had haar verzoek om annulering tot het Hooggerechtshof gericht omdat er zich in de districten 'ongeregeldheden' tijdens de verkiezingen zouden hebben voorgedaan. Bij de verkiezingen werden in een aantal districten stembureaus geplunderd en moesten zestien bureaus vroegtijdig sluiten. Het is nog steeds niet duidelijk wie verantwoordelijk is geweest voor deze incidenten. Volgens internationale waarnemers waren de verkiezingen overigens vrij en eerlijk.

Vandaag is president Eyadema besprekingen begonnen met de oppositie over de benoeming van een nieuwe premier. De meest genoemde kandidaat voor het premierschap is Edem Kodjo, leider van de Togolese Unie voor de Democratie (UTD).

President Eyadema werd in 1991 door Westerse donorlanden gedwongen om een democratiseringsproces in Togo te beginnen. De donoren stelden continuering van de ontwikkelingssamenwerking afhankelijk van democratisering van Togo. (Reuter, AFP)