Tegenslagen in aanloop verkiezingen El Salvador

SAN SALVADOR, 15 MAART. Tienduizenden inwoners van El Salvador zullen niet in staat zijn bij de verkiezingen van aanstaande zondag hun stem uit te brengen, omdat hun naam tijdens de twaalfjarige burgeroorlog uit het kiesregister is verdwenen. Dat heeft het hoofd van de vredesoperatie van de Verenigde Naties in El Salvador, Augusto Ramirez, gisteren gezegd.

Volgens hem hebben ten minste 74.000 Salvadoranen geen stemoproep gekregen omdat de autoriteiten niet in staat waren hun gegevens te achterhalen in geboortenregisters. Tijdens de burgeroorlog (1979-'92) zijn veel documenten verloren gegaan bij aanvallen waarbij gemeentelijke instellingen werden vernietigd. De verkiezingen van zondag - waarbij een president, een parlement, burgemeesters en gemeenteraden worden gekozen - zijn de eerste sinds het einde van de burgeroorlog.

Volgens de voormalige verzetsbeweging FMLN, die nu als legale oppositiepartij aan de verkiezingen deelneemt, is de helft van de kiezers zonder kaart afkomstig uit de gebieden waar zij op de meeste steun zou kunnen rekenen. Het FMLN heeft de officiële kiescommissie er tevens van beschuldigd de registratie van kiezers en het stemmen door beoogde FMLN-aanhangers te bemoeilijken.

De voormalige verzetsbeweging wordt daarin bijgevallen door de VN. Ramirez verklaarde gisteren dat de kiescommissie in weerwil van VN-protesten de inwoners van vier dorpen in de noordelijke provincie Chalatenango had verplicht om naar de hoofdstad van die provincie te reizen om te kunnen stemmen. Dit zou velen van hen weerhouden hun stem uit te brengen. Chalatenango geldt als een FMLN-bastion.

Volgens de VN is ook sprake van andere onregelmatigheden tijdens de voorbereiding van de verkiezingen. Zo zou de uitgifte van stemkaarten zijn vertraagd en zouden de namen van 50.000 doden in de kiesregisters voorkomen. Misbruik van 'dode stemmen' is in Latijns Amerika een bekend fenomeen om verkiezingsuitslagen te beïnvloeden.

Zo'n 900 VN-medewerkers en 3.000 andere buitenlandse waarnemers trachten de verkiezingen van zondag in democratische banen te leiden. (Reuter)