Tanker met stookolie zinkt op IJsselmeer

URK, 15 MAART. Een tanker geladen met ruim 600 ton stookolie en gasolie is gistermiddag op het IJsselmeer gedeeltelijk gezonken. Het achterschip, waarin zich de machinekamer en de bemanningsverblijven bevinden, is onder water verdwenen. De tweekoppige bemanning is ongedeerd. Het schip lekt geen olie.

De tanker, de Lemna uit Dordrecht, was onderweg van Lelystad via Lemmer naar het Duitse Emden. Tegen twee uur meldde de schipper aan de meldpost Houtribsluizen van Rijkswaterstaat dat zijn machinekamer onder water stond en dat het schip zware slagzij maakte. Het achterschip verdween volgens de schipper binnen enkele seconden onder water. Hij vroeg om onmiddellijke assistentie van reddingboten en bergingsschepen. Op het IJsselmeer stond gisteren een stormachtige wind. De schipper heeft zijn schip zo dicht mogelijk naar de dijk gemanoeuvreerd om een milieuramp te voorkomen. Een reddingboot uit Urk heeft de tweekoppige bemanning ongedeerd van boord gehaald.

De schipper vermoedt dat het ongeluk is veroorzaakt door een lekkage in de machinekamer. Het bergingsbedrijf BTS uit Lelystad is gisterenmiddag met drie schepen bij de tanker aangekomen. “Onze eerste zorg is om schade aan het milieu te voorkomen”, aldus een woordvoerder van BTS. Duikers zullen het schip inspecteren. Verder worden de ontluchtingspijpen dicht gelast om te voorkomen dat olie in het water terechtkomt. Uit voorzorg is een oliescherm rond de tanker aangelegd.

De Lemna ligt op ongeveer honderd meter van de Noordoostpolderdijk tussen Urk en Lemmer. Om te voorkomen dat het schip helemaal zinkt, proberen de bergers het met de kop in de wind te leggen. De bergers zullen de Lemna leegpompen en daarna slepen naar de haven van Lemmer.