Nederlandse hockey erg gebaat bij minder Champions Trophy's

ROTTERDAM, 15 MAART. Het hockeytoernooi om de Champions Trophy is een doorn in het oog van de Nederlandse clubs. Donderdag begint de vijftiende editie van dit evenement. De mannencompetitie ligt hierdoor wederom een maand stil. Volgens de coaches is die onderbreking te veel van het goede. Aan het einde van het jaar volgt ook nog het tijdrovende wereldkampioenschap in Australië.

Voor Nederland zou het veel beter zijn als het toernooi, net zoals bij de vrouwen, in het vervolg maar één keer in de twee jaar wordt afgewerkt. Geen Champions Trophy in de jaren van een Olympische Spelen en een WK. De Nederlandse hockeybond (KNHB) zou daarvoor zijn invloed bij de internationale hockeyfederatie FIH kunnen aanwenden. Of de bond zou er op kunnen aandringen dat het toernooi altijd in juli of augustus wordt afgewerkt. Dan ligt de competitie in Nederland stil. Maar Pakistan organiseert zijn internationale evenementen altijd in februari. En Engeland wil volgend jaar het toernooi om de Champions Trophy in oktober laten verspelen.

Is de KNHB eigenlijk wel voor minder Champions Trophy's? De bestuurders spreken van de uitstraling die het toernooi heeft. Dat is waar, hoewel het evenement in de jaren van Olympische Spelen en WK meer als voorbereiding dan als op een zichzelf staand toptoernooi wordt gezien. En aan de andere kant verliest de nationale competitie heel veel van zijn uitstraling door het oponthoud en het geschuif van wedstrijden. Dat is minstens zo belangrijk. Want zonder een volwaardige hoofdklasse kan de nationale ploeg niet leven.

Al veel vaker werd het toernooi om de Champions Trophy tijdens de periode van de Nederlandse competitie gespeeld. Maar de onvrede bij de clubs is nu groter dan anders, omdat de vorstperiode in februari voor een groot aantal afkeuringen heeft gezorgd. Bloemendaal en HGC hebben twee duels minder gespeeld dan koploper Amsterdam. Sommige clubs zijn zelf schuldig aan het stagnerende competitieverloop. Zij weigerden uit te wijken naar de zogenaamde zandvelden, wanneer het waterveld onbespeelbaar was. Het was koud en er was nauwelijks publiek (en dus weinig omzet in het clubgebouw). Of het eerste elftal miste een paar belangrijke spelers. 'Taktische afgelastingen', heet dat. Om dergelijke excessen in de toekomst te voorkomen wil de KNHB consuls aanstellen om de velden te keuren. Die heren werden ooit voor hun diensten bedankt toen het gewone gras had plaatsgemaakt voor kunstgras.

Ook zijn de clubs toe nu toe star geweest in hun houding aangaande 'dubbels' in de hoofdklasse, twee competitiewedstrijden in één weekeinde. Dubbels zouden de competitieleider meer ruimte bieden. Door de genoemde afkeuringen zullen er om op tijd - 15 mei - met de competitie klaar te zijn toch af en toe twee wedstrijden in twee dagen moeten worden gespeeld.

Maar vorstperiode of niet en dubbels of niet, door het toernooi om de Champions Trophy moet er toch weer een pauze in de mannencompetitie worden ingelast. Een maand nu, bijna twee maanden tijdens de gebruikelijke winterstop. Het is helemaal niet zo vreemd dat de animo bij coaches en niet-internationals voor het landentoernooi is afgenomen. En dat met de wetenschap dat ook de eerste helft van het volgend seizoen weer flink zal worden verstoord door de activiteiten van de nationale ploeg. Dan gaat het echter om het belangrijke WK en heeft niemand het recht om te protesteren.

    • Hans Klippus