N-Korea hindert inspecteurs van de VN

WENEN/SEOUL, 15 MAART. Noord-Korea heeft een onderzoeksteam van de Verenigde Naties belemmerd in de volledige uitvoering van zijn inspectie van zeven nucleaire installaties in het land. Dat heeft een woordvoerder van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), dat ressorteert onder de VN, vandaag in Wenen bekendgemaakt.

Het orthodox-communistische Noord-Korea liet vorige maand na meer dan een jaar van onderhandelingen met de VN en de Verenigde Staten weer inspecteurs van de IAEA toe, die begin 1993 het land moesten verlaten. Internationale atoomdeskundigen verdenken Noord-Korea er al jaren van in het geheim te werken aan de ontwikkeling van kernwapens.

Vandaag werd een IAEA-inspectietocht van twee weken afgesloten en vertrok het VN-team naar Peking. Aan de Japanse en Zuidkoreaanse regeringen lieten de inspecteurs weten dat hen bij een aantal kerninstallaties was verhinderd hun werk te doen. Volgens een zegsman van de Japanse regering stelde het IAEA Tokio op de hoogte van het feit dat de zes onderzoekers beperkingen kregen opgelegd tijdens hun werkzaamheden. “Wij zijn opgelucht dat de inspecties eindelijk zijn uitgevoerd, maar we zijn bezorgd over de huidige toestand”, zei minister van buitenlandse zaken Hata. Welke de beperkingen zijn geweest voor het IAEA-team was niet meteen duidelijk.

De Verenigde Staten hadden zich eerder bereid verklaard volgende week op hoog niveau te praten met Noord-Korea. Voorwaarde was wel dat de inspecteurs ongehinderd hun werk kunnen doen. Hoewel Washington nog niet zelf heeft gereageerd zijn deze besprekingen volgens de Zuidkoreaanse media nu van de baan.

De beloofde onderhandelingen tussen Washington en Pyongyang vormden een onderdeel van een pakket maatregelen, overeengekomen tussen de VS, Noord- en Zuid-Korea. De bedoeling daarvan was de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen en te voorkomen dat het noorden doorgaat met zijn vermeende pogingen kernwapens te maken.

Als het IAEA zegt in zijn onderzoek te zijn beperkt of vaststelt dat er plutonium is verwijderd uit de betrokken installaties, is het mogelijk dat het agentschap de VN-Veiligheidsraad vraagt maatregelen tegen Noord-Korea te nemen.

Pyongyang heeft steeds ontkend bezig te zijn met de bouw van kernwapens, maar tracht op alle mogelijke manieren te verhinderen dat buitenstaanders dat controleren. Pas na lang aandringen kreeg de IAEA toestemming de zeven installaties te bezoeken. De twee meest omstreden nucleaire complexen, bij Yongbyon, blijven nog steeds verboden terrein. (AP, Reuter)