Moravcik vormt nieuwe regering in Slowakij

PRAAG, 15 MAART. De Slowaakse president Michal Kovác heeft de vorige maand afgetreden minister van buitenlandse zaken Jozef Moravcík benoemd tot premier van een coalitiekabinet dat in de plaats moet komen van de vorige week vrijdag gevallen regering-Meciar.

Moravcík verwacht al morgen of overmorgen klaar te zijn met de samenstelling van het nieuwe kabinet. In dat kabinet zullen zeven ministers zitten van de SDL, de Beweging van Democratisch Links, de vroegere communisten, vijf van de christen-democratische KDH en zeven van de verschillende facties van de HZDS (Beweging voor een Democratisch Slowakije) die de partij van Meciar de rug hebben toegekeerd.

Nadat HZDS-leider Vladimír Meciar vrijdag was weggestuurd heeft hij in een laatste kabinetszitting de ministers van de afgetreden regering laten beloven niet deel te nemen aan het nieuwe kabinet. Meciar heeft tegelijkertijd alle hoge ambtenaren en staatssecretarissen op de verschillende ministeries ontslagen.

Op een persconferentie beschuldigde de afgezette premier gisteren president Kovác van landverraad, omdat hij het was die vorige week woensdag met een zeer kritische rede over het beleid van Meciar de stoot heeft gegeven tot het vertrouwensvotum.

Bij het presidentiële paleis kwam het gisteren weer tot betogingen tegen Kovác en vóór Meciar. Demonstranten eisten de rehabilitatie van Jozef Tiso, de pro-fascistische president van Slowakije tijdens de Tweede Wereldoorlog en het aftreden van Kovác. “Liever een burgeroorlog dan Kovác”, scandeerden de betogers, die vier Slowaakse journalisten - drie van Radio Vrij Europa, een van de radio - molesteerden. Een van hen moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Toen hij een politieman vroeg hem te ontzetten had deze geantwoord: “U bent van Vrij Europa, nietwaar? In dat geval help ik u niet.”