Hoe een luchtactie niet doorging

Op grond van informatie van het Amerikaanse ministerie van defensie gaf The New York Times gisteren een reconstructie van de gebeurtenissen van zaterdagavond, nadat Franse VN-soldaten in Bihac onder vuur waren genomen door Bosnische Serviërs en om luchtacties tegen hun aanvallers vroegen.

19.00 uur. Begin van de Servische aanval op de Fransen; zij schieten terug en vragen het VN-hoofdkwartier in Kiseljak - waar de Britse VN-commandant in Bosnië, luitenant-generaal Sir Michael Rose, zetelt - om luchtsteun. Amerikaanse AC-130 vliegtuigen voor aanvallen tegen gronddoelen, die onder NAVO-bevel staan, bevinden zich dan al in het gebied van Bihac en kunnen de Servische aanval waarnemen. De piloten concluderen dat de Serviërs luchtdoelgeschut gebruiken bij hun aanval op de Fransen.

20.30 uur. Het verzoek van de Fransen bereikt vanuit Kiseljak generaal Jean Cot, opperbevelhebber van de VN-troepen in ex-Joegoslavië, wiens hoofdkwartier in de Kroatische hoofdstad Zagreb is gevestigd; hier treedt de eerste vertraging op, die onder meer zou zijn veroorzaakt door onbereikbaarheid van Cot.

22.25 uur. De Serviërs blijven schieten; de Fransen maken zich zorgen over de mogelijkheid dat de Serviërs tanks samentrekken.

22.35 uur. Cot besluit dat luchtacties nodig zijn en geeft een formeel verzoek daartoe door aan Yasushi Akashi, de speciale VN-afgezant die toestemming moet geven voor aanvallen. Akashi bespreekt het verzoek met zijn staf, die moet bepalen of het doelwit van een luchtaanval duidelijk te identificeren valt en of een NAVO-aanval tot vergeldingsacties op VN-soldaten kan leiden.

23.39 uur. Akashi geeft opdracht tot een luchtactie. Op dat moment zijn de aan de Fransen toegevoegde observatieteams in Bihac al niet meer in staat het doelwit van een bombardement te lokaliseren: de Serviërs hebben hun beschietingen gestaakt en hun artillerie in de bossen teruggetrokken. Bovendien is het weer verslechterd.

01.45 uur. De opdracht wordt ingetrokken.