Handelsoverschot Japan gegroeid

TOKIO, 15 MAART. Het overschot van Japan op de handelsbalans is vorige maand in vergelijking met februari vorig jaar gegroeid van 10,57 miljard dollar tot 10,91 miljard dollar. Dit blijkt uit cijfers die vandaag door het Japanse ministerie van financiën zijn gepubliceerd. De export groeide met 5,6 procent tot 29,53 miljard dollar, terwijl de import met 7 procent toenam tot 18,62 miljard dollar.

De groei van het overschot met 3,3 procent is evenwel een stuk kleiner dan de toename van 17 procent in januari en van 15,5 procent in december. Bovendien bleek het overschot een stuk minder hard te zijn gegroeid dan was verwacht. Economen hadden gerekend op een toename tot 11,6 miljard dollar. Februari was wel de derde achtereenvolgende maand waarin het overschot opliep, nadat in november het surplus voor de eerste keer in 35 maanden kleiner werd.

Dat het handelsoverschot minder hard is gegroeid dan in januari wordt voor een deel toegeschreven aan de koersstijging van de yen, waardoor Japanse produkten in het buitenland duurder worden en buitenlandse produkten voor Japan juist goedkoper. Uitgedrukt in yens verminderde het overschot met 9,1 procent.

Het surplus in de handel met de Verenigde Staten daalde nauwelijks, van 4,38 miljard dollar tot 4,34 miljard dollar. De VS en andere handelspartners van Japan hameren al jaren op maatregelen die het land zou moeten nemen om het enorme overschot terug te dringen. Daarvoor zou Japan de toegang tot zijn eigen markt moeten verruimen. (Reuter, AFP)