Fusie in VS drukt winst van Heidemij tot 18,5 miljoen

ROTTERDAM, 15 MAART. De fusie van Heidemij met de Amerikaanse branchgenoot Geraghty & Miller heeft de winst van het Nederlandse ingenieursbureau in 1993 gedrukt. Het samengaan van beide ondernemingen bracht buitengewone lasten van 6,8 miljoen gulden met zich mee. De winst van Heidemij, die in 1992 nog 24,4 miljoen gulden bedroeg, daalde daardoor het afgelopen jaar tot 18,5 miljoen gulden.

Heidemij maakte de jaarcijfers vanmorgen bekend. De winst per aandeel over 1993 bedraagt een gulden per aandeel. Over 1992 was dat nog 1,32 gulden per aandeel. De onderneming stelt een dividend voor van veertig cent per aandeel. Eind 1993 werden de aandelen van Heidemij gesplitst in de verhouding van 200 op één. Omgerekend na deze aandelensplitsing keerde Heidemij over 1992 een dividend van 0,52 gulden uit.

Heidemij verwacht gezien de economische ontwikkeling in Europa en de VS dat de investeringen in milieu en infrastructuur zullen toenemen. In de VS ondervond het bedrijf in de eerste maanden van dit jaar hinder van de slechte weersomstandigheden. Over het geheel genomen vertrouwt Heidemij erop dat de opgaande lijn dit jaar doorzet.

De bedrijfsopbrengsten stegen vorig jaar van 661,3 miljoen gulden tot 806,7 miljoen gulden en het bedrijfsresultaat verbeterde van 35,7 miljoen gulden tot 41,2 miljoen gulden. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen nam toe van 25,1 miljoen gulden tot 26,9 miljoen gulden.

Heidemij, waarvan het hoofdkantoor in Arnhem staat, telde eind vorig jaar 130 miljoen gulden neer voor Geraghty & Miller, dat in 1992 een omzet van 135 miljoen dollar (ruim 259 miljoen gulden) behaalde. Heidemij betaalde de overname met 7,44 miljoen eigen aandelen. Om de verhandelbaarheid mogelijk te maken zijn de aandelen van het Arnhemse bedrijf sinds december 1993 genoteerd aan de Nasdaq, de 'elektronische' effectenbeurs in de VS waar uitsluitend via het beelscherm wordt gehandeld. Tot dat moment was Heidemij niet aan enige effectenbeurs genoteerd.

Heidemij heeft al enige tijd plannen voor een beursnotering op de Amsterdamse beurs. In december vorig jaar heette het dat Heidemij op “niet al te lange termijn” naar het Damrak wil. Aandeelhouders van Heidemij zijn behalve de directie en eigen personeel, onder meer Amev, Rabobank, PGGM, Assurantieconcern Stad Rotterdam en Amersfoortse Algemene.