CNV-bond beticht ouderenbonden van 'groepsegoïsme'

NIJVERDAL, 15 MAART. De Industrie- en Voedingsbond CNV heeft gisteren op een ledenvergadering in Nijverdal hard uitgehaald naar de ouderenbonden. Voorzitter D. Terpstra verweet hen 'korte-termijndenken' en 'groepsegoïsme' in hun verzet tegen bevriezing van de AOW. Dat schept problemen voor de toekomstige AOW'ers die de dupe worden als de AOW straks onbetaalbaar blijkt te zijn.

De voorzitter betreurde dat in de huidige discussie geen woord vuil wordt gemaakt aan mogelijkheden om het probleem op te lossen. “Alleen maar 'nee' roepen lost niets op,” zei Terpstra.

Bij de ouderenbonden stuit op hun beurt vooral het woord 'groepsegoïsme' op verzet. De voorzitter van de ANBO, J. Hoek van Dijke, vindt het een “schandelijke opmerking”, omdat volgens hem vooral bij de ouderen de koopkracht sinds 1983 met 10 procent gedaald is. “De bodem is bereikt en dan zou het toch te gek zijn dat wij niet voor onszelf mogen opkomen.”

De voorzitter van de protestant-christelijke ouderenbond PCOB, S. Baar, verwijt de vakbonden “misplaatst denken”. “Misschien zijn de vakbonden een beetje jaloers op ons omdat de ouderenbonden zo succesvol zijn.”

De vice-voorzitter A. de Geus van de CNV vakcentrale, de koepelorganisatie van de Industrie- en Voedingsbond CNV, vindt de 'waarschuwing' in de woorden van Terpstra niet onterecht. “Ik zie het gevaar ook dat ouderenbonden zich ontpoppen als categorale vakbonden maar ik wil niet iedereen over één kam scheren. Ik heb er geen behoefte aan om af te rekenen met de ouderenbonden.”

De CNV-bond voelt niet voor bevriezing van de AOW maar wil de koppeling tussen lonen en uitkeringen jaarlijks bezien. Om de AOW betaalbaar te houden zouden ouderen met een aanvullend pensioen in de toekomst AOW-premie kunnen betalen, opperde Terpstra. Dat de koppeling jaarlijks bezien moet worden vinden ook de ouderenbonden. Maar de PCOB verzet zich tegen de premie over een aanvullend pensioen. “Dan zouden we twee keer moeten betalen. Je betaalt premie tijdens je actieve leven en dan daarna weer als je het pensioen ontvangt. Dat is absurd gedacht.”