Chef Roemeense inlichtingendienst ontslagen

BOEKAREST, 15 MAART. De chef van de Roemeense buitenlandse inlichtingendienst is vorige week ontslagen; naar zijn activiteiten wordt een juridisch onderzoek ingesteld. Dat schrijft het blad Evenimentul Zilei.

Tot het ontslag van generaal-majoor Gheorghe Diaconescu werd volgens het blad opdracht gegeven door Virgil Magureanu, chef van de SRI, de Roemeense Inlichtingendienst, die na de revolutie van december 1989 de plaats van de Securitate heeft ingenomen. Diaconescu leidde binnen die SRI de dienst die zich met het vergaren van informatie in het buitenland bezighoudt. In Roemenië doen geruchten de ronde als zou Diaconescu zijn gearresteerd; volgens Evemimentul Zilei is dat echter niet het geval.

In het Roemeense parlement hebben extremistische nationalisten onlangs een aantal prominente leiders ervan beschuldigd voor buitenlandse inlichtingendiensten te werken. (Reuter)