Ceteco gaat opnieuw naar beurs

AMSTERDAM, 15 MAART. Het handelshuis Borsumij Wehry wil zijn dochteronderneming Ceteco, in 1992 overgenomen van Van Ommeren, in mei herintroduceren op de Amsterdamse effectenbeurs. Borsumij zal daartoe nieuwe aandelen Ceteco uitgeven, maar wil wel een controlerend belang van 70 procent houden in Ceteco, dat is gespecialiseerd in handel in duurzame consumptiegoederen in Latijns-Amerika.

Ceteco was al eerder genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs toen het nog onderdeel uitmaakte van het concern Van Ommeren Ceteco (VOC). Borsumij Wehry nam eind 1992 Ceteco (momenteel circa 3.500 werknemers, omzet 350 miljoen) in zijn geheel over van Van Ommeren. “We hebben het kernbedrijf van Ceteco overgenomen, niet de wilde handel die er omheen zat”, zei vanmorgen J. Noordam, voorzitter van de raad van bestuur van Borsumij Wehry in een toelichting.

Ceteco verkoopt in Latijns-Amerika ondermeer koelkasten, wasmachines en meubilair. Borsumij verwacht dat de omzet van Ceteco als gevolg van de stormachtige economische ontwikkelingen in deze 'emerging markets' de komende jaren snel kan toenemen. “De koopkracht van de bevolking neemt daar toe, het aantal gezinnen neemt ook toe, waardoor de vraag naar duurzame artikelen toeneemt”, aldus Noordam. “Er moeten investeringen in die regio worden gedaan - die kunnen we niet langer uitstellen.”

Hoewel het eigen vermogen van Bosumij Wehry volgens Noordam toereikend zou zijn om die investering in Ceteco te doen is toch besloten tot uitgifte van aandelen. De dochterondernemingen van Borsumij moeten zo veel mogelijk financieel op eigen benen staan. Latijnsamerikaanse partners van Borsumij toonden ook belangstelling voor deelname in het kapitaal van Ceteco, maar Borsumij wil geen bemoeienis van een grootaandeelhouder die een directiezetel zou kunnen opeisen. Daarom is gekozen voor een openbare uitgifte.

De introductie wordt verzorgd door een bankenconsortium, waarin Nederlandse banken de hoofdrol zullen spelen. De definitieve prospectus over de aandelenuitgifte zal eind april, begin mei verschijnen, zo verwacht Noordam. De bestuursvoorzitter deed schimmig over de resultaten van Ceteco en verwees daarvoor naar de prospectus. Hij wilde alleen kwijt te verwachten dat de koers/winstverhouding van Ceteco die van het moederbedrijf zal overtreffen, omdat de dochter actief is latijnsamerkaanse groeimarkten. De koers/winstverhouding (kw)van Borsumij op de Amsterdamse beurs is momenteel circa 12. Die waarde ligt veel hoger voor bedrijven die actief zijn in 'emerging markets'.

De beurskoers van Borsumij Wehry steeg vanmorgen 2,70 gulden naar een hoogterecord van 163,50 gulden, mede door de mededeling dat de nettowinst over 1993 met 32,2 procent is gestegen. Het resultaat steeg van 35,4 miljoen in 1992 tot 46,8 miljoen in het afgelopen boekjaar. De omzet nam toe met 13,8 procent tot 2,02 miljard gulden .

Borsumij zal de aandeelhouders op de aanstaande aandeelhoudersvergadering (28 april) ook een aandelensplitsing in een verhouding van 1:5 voorstellen. Het concern wil daarmee het aandeel aantrekkelijker maken voor particuliere beleggers. Over het afgelopen boekjaar levert het aandeel volgens voorstel van de directie van Borsumij Wehry de aandeelhouders 4,40 gulden contant aan dividend op, een gulden meer dan de 3,40 gulden over 1992. Ook mogen aandeelhouders kiezen voor een uitkering in aandelen. Over 1994 zal de winst gezien de huidige marktpositie van de onderneming verder stijgen, zo verwacht het handelshuis. Bij alle sectoren zal het resultaat hoger uitvallen dan in 1993.

Borsumij blijft ook om zich heen kijken of er nog iets is over te nemen. De in december aangekondigde overneming van de technische-handelsonderneming R.S. Stokvis & Zonen (omzet in 1994 circa 460 miljoen gulden) is voltooid.