CDA (1)

Wij konden ons uitstekend vinden in de redenering van H.L. Wesseling over het CDA (NRC Handelsblad, 3 maart). In heldere en roerende bewoordingen wist Wesseling ons te overtuigen van het doorslaggevend belang van de confessionelen voor de Nederlandse politiek in de afgelopen eeuw. Zo wijst hij er terecht op dat de vaderlandse landbouwprodukten een hoge staat van veredeling hebben bereikt onder confessionele hoede. Hij doelt hierbij waarschijnlijk op de stormachtige ontwikkeling van de tomaat.

Het is jammer dat Wesseling een aantal puntjes, die dan wel niet een noodzakelijke maar toch zeker een aardige aanvulling zouden kunnen betekenen, heeft laten liggen. Waar in zijn redenering vinden wij bijvoorbeeld dat confessionele aandeel in de gasvondst bij Slochteren? De confessionele inbreng in de groei van de Rotterdamse haven? En heeft hij wel aan de Val van de Muur onder Lubbers gedacht?

Ja, ja, ja, de confessionele politiek heeft ons vaderland deze eeuw geleid naar onvoorstelbare hoogten. Is het na een eeuw niet eens tijd dat ook het buitenland kan genieten van deze briljante, vindingrijke politici. Wordt het geen tijd hen op missie, of zending, naar verre oorden te sturen waar men nog niet tot inkeer is gekomen? De Zweden, de Fransen, de Engelsen, de Amerikanen, de Japanners, zij smachten naar een moderne doorzonwoning, ook zij willen vanuit hun plaggenhutten eindelijk de twintigste eeuw binnenstappen.

    • Mw.Drs. B. A. Stemerdink
    • Mw.Drs. A. de Grote
    • Mw.Drs. M. van Eck