Artsengezin vermoord in Sierra Leone

ROTTERDAM, 15 MAART. De Nederlandse tropenarts E. Krijn, zijn vrouw en hun driejarige dochtertje zijn zaterdag door rebellen in Sierra Leone vermoord. Bij de aanslag kwam ook een Ierse pater om het leven. Een vrouwelijke arts uit Nieuw Zeeland en drie nonnen wisten te ontkomen.

Krijn (38) was uitgezonden door de rooms-katholieke hulporganisatie Memisa. Hij had een contract voor drie jaar dat in juni van dit jaar zou aflopen. Memisa heeft met afschuw kennis genomen van de moord. Medisch directeur T. Puls vertrekt donderdag naar Sierra Leone om zich ter plekke op de hoogte te stellen van de situatie, aldus de woordvoerder van Memisa. Kardinaal Simonis heeft vanochtend per telegram zijn deelneming betuigd aan de familie van het echtpaar.

Krijn was als arts werkzaam in het katholieke ziekenhuis in Panguma. Behalve Krijn werkte er in het ziekenhuis ook een arts uit Nieuw Zeeland. De spanningen in het dorp en de omgeving liepen de afgelopen week hoog op. De Ierse pater, die al 25 jaar in dit gebied werkzaam is, achtte het niet verantwoord om er nog langer te blijven. Vooral op zijn advies werd het plan opgevat om snel de patiënten en het buitenlandse ziekenhuispersoneel te evacueren naar Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

Zaterdag werd de situatie echter zo gevaarlijk dat het personeel besloot onmiddelijk in drie jeeps te vertrekken. In de voorste jeep zat de Ierse pater, achter hem reed het echtpaar Krijn, hun dochtertje en de Nieuwzeelandse arts. In de derde jeep zaten drie nonnen. Even buiten de poort van het ziekenhuis werden de auto's onder vuur genomen. De pater was meteen dood, evenals de 36-jarige echtgenote van Krijn en hun kind.

De Nieuwzeelandse arts wist uit de jeep te ontkomen en keerde vervolgens terug naar de plaats des onheils. Daar aangekomen zag zij dat Krijn nog leefde, aldus de woordvoerder van Memisa. “Hij was in eerste instantie in zijn buik en benen geschoten. De Nieuwzeelandse werd overmeesterd door de rebellen die daarna Krijn vermoordden.”

Op hun terugtocht stuitten de rebellen op troepen van de regering die zich ontfermden over de Nieuwzeelandse vrouw. Zij bevindt zich op dit moment in Freetown evenals de drie nonnen die er op het moment dat de rebellen begonnen te schieten, pijlsnel in hun jeep vandoor gingen. Na de aanslag zijn twee jeeps door de rebellen in brand gestoken.

De politieke situatie in Sierra Leone, dat in 1807 een Britse kolonie werd en in 1961 de onafhankelijkheid verkreeg, is al lange tijd instabiel. Sinds 1978 is slechts één partij toegestaan. Leider Siaku Stevens werd in 1985 opgevolgd door generaal-majoor Joseph Momoh. In april 1992 grepen jonge ontevreden militairen de macht. Eind 1992 keerde Krijn met zijn gezin terug naar Nederland, omdat de situatie in de oostelijke provincie, waar het ziekenhuis staat, te gevaarlijk werd.

Rebellen, afkomstig uit Liberia, roofden en plunderden. Ook ontevreden militairen zorgden voor onrust. Eind februari 1993 keerde het gezin terug, omdat de situatie weer wat stabieler was. De afgelopen tijd doken ze uit veiligheidsoverwegingen enkele malen onder in Freetown en Kenema. Ooggetuigen in Freetown meldden eind januari dat rebellen van het Foday Sankoh's Revolutionaire Verenigde Front aanvallen hadden uitgevoerd op dorpen in het zuiden van Sierra Leone. Gedurende de maand januari kwamen meer dan honderd mensen bij aanvallen om het leven.

Het ziekenhuis waar Krijn werkte is voor onbepaalde tijd gesloten. Memisa heeft de hulp naar Sierra Leone opgeschort.