Algerijns leger schiet 24 extremisten dood

ALGIERS/PARIJS, 15 MAART. Algerijnse veiligheidstroepen hebben de afgelopen dagen 24 moslim-extremisten doodgeschoten die vrijdag uit de gevangenis waren ontsnapt. Dat heeft het Algerijnse officiële persbureau APS gisteren bekendgemaakt.

APS meldt dat Algerijnse veiligheidstroepen bij hun jacht op de moslim-extremisten een groot aantal wapens in beslag genomen. Tijdens de grootscheepse zoekactie door leger en politie waren zaterdag ook al vijf mannen doodgeschoten.

In totaal braken zeker 1.000 gevangenen uit, van wie inmiddels 114 weer zouden zijn opgepakt. Van de gevluchten stonden er 280 op de dodenlijst. Volgens het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) konden zelfs 1.684 personen ontsnappen.

Algerijnse kranten gaven vandaag details over de spectaculaire ontspapping van de fundamentalisten, donderdagnacht uit de zwaar bewaakte Tazoult-gevangenis. De gedetineerden kregen hulp van buitenaf in een nauwkeurig beraamde operatie, zo schrijft het dagblad Liberté. “Tweehonderd aanvallers arriveerden in 40 trucks. Ze vertrokken weer nadat de duizend gevangenen waren bevrijd en honderd wapens waren veroverd.” Volgens een andere krant, El Moudjahid, was de overval mogelijk doordat een gevangenisbewaarder de poorten opende. “En om hun aftocht te dekken vernielden de aanvallers de weg vanaf de gevangenis over een afstand van 15 kilometer en strooiden ze spijkers.”

De gevangenis was gevestigd in het noordoosten van het land, in een voormalig Frans fort, dat bekend stond onder de naam Lambese. Gebouwd bovenop een rots die uitkijkt op Tazoult was het een vrijwel onneembare vesting. Hulp van binnenuit is volgens waarnemers van doorslaggevend belang geweest.

Sommige kranten vellen naar aanleiding van de ontsnapping een vernietigend oordeel over de Algerijnse regering. “Deze operatie is de grootste vernedering voor de autoriteiten, die de afgelopen weken op veiligheidsgebied schitterden door afwezigheid en het kleine beetje krediet dat ze nog hadden nu ook hebben verspeeld”, aldus het dagblad El Watan. (AFP, AP)