Ajax naar Italië zonder Litmanen, Oulida en George

PARMA, 15 MAART. Ajax is gistermiddag zonder Jari Litmanen en Tarik Oulida naar Parma vertrokken voor de tweede wedstrijd in de kwartfinale van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Beiden zijn zodanig geblesseerd dat zij morgen niet met hun club kunnen meespelen.

Dan Petersen, die vrijdag in de competitiewedstrijd tegen VVV eveneens met een blessure uitviel, en Edgar Davids, die de afgelopen twee competitieduels van Ajax wegens een blessure miste, behoren wel tot de selectie. Zij zijn hersteld. Het meespelen van Ronald de Boer, die kampt met problemen aan zijn linkerknie, is twijfelachtig. Finidi George bevindt zich met het nationale elftal van Nigeria in Portugal, waar de ploeg zich voorbereidt op het Afrikaanse kampioenschap dat volgende week begint.

In tegenstelling tot de blessure van Oulida, is die van Litmamen (een spierscheuring in het dijbeen) vrij ernstig. Waarschijnlijk is de Fin drie tot zes weken uitgeschakeld. De verwachting is dat Peter van Vossen in het centrum van de aanval zal spelen.

Bij Parma zullen Benarrivo, Di Chiara en Minotti, de drie verdedigers die het duel in Amsterdam door een schorsing misten, weer van de partij zijn. De eerste twee zijn van origine vleugelspitsen en zijn technisch begaafde en zeer aanvallend ingestelde backs. Minotti komt veelvuldig op, vooral bij hoekschoppen, en beschikt over een uitstekende traptechniek.

Apolloni, die Litmamen in de eerste wedstrijd aan banden legde, is nu geschorst. De Belgische verdedigende middenvelder Grün ontbreekt waarschijnlijk net als in het eerste duel. Hij is herstellende van een knie-operatie.

Het elftal van Parma verkeert momenteel in grote vorm. Zondag won de ploeg van trainer Nevio Scala met 4-1 thuis van Internazionale. De Milanezen werden van het veld gespeeld door Parma, dat in Zola (twee doelpunten) en vooral de Colombiaan Asprilla (één doelpunt) zijn uitblinkers had. Vooral het afstandsschot waarmee Asprilla 3-0 aantekende, was van ongekende schoonheid en werd in de Italiaanse media als het doelpunt van de week gekwalificeerd.

De houder van de Europa Cup 2 staat bekend om zijn aanvallende spel. Thuis in het Stadio Ennio Tardini (capaciteit 26.000 toeschouwers) pleegt Parma minder sterk te spelen dan in uitwedstrijden. Het eerste duel tussen Ajax en Parma eindigde in Amsterdam in 0-0.