Voorlopig akkoord tussen Armenië en Azerbajdzjan over Karabach

JEREVAN, 14 MAART. Hoge afgevaardigden van Armenië en Azerbajdzjan hebben zaterdag een voorlopig akkoord bereikt over een terugtrekking van de Armeense troepen die grote delen van Azerbajdzjan hebben veroverd. Van Armeense zijde is gewaarschuwd tegen al te optimistische verwachtingen over een beëindiging van het conflict over de enclave Nagorny Karabach.

De voorzitters van de parlementen van Armenië en Azerbajdzjan, Babken Araktsian en Rasul Guliev, spraken zaterdag anderhalf uur met elkaar in een treinwagon in Kazach, vlakbij de grens tussen beide landen. Volgens het Russische persbureau Interfax werden ze het eens over een ontruiming van de gebieden in Azerbajdzjan die het afgelopen jaar zijn veroverd door militaire eenheden uit Nagorny Karabach, de vooral door Armeniërs bevolkte enclave in Azerbajdzjan die de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Azerbajdzjaanse troepen zullen de ontruimde gebieden bezetten, met uitzondering van een gedemilitariseerde bufferzone van tien kilometer breed binnen de grenzen van Nagorny Karabach. Ook zullen de Armeniërs de beschikking houden over de Latsjin-corridor, die Nagorny Karabach verbindt met Armenië. De terugtrekking zou binnen drie weken moeten zijn voltooid.

De Azeri van hun kant hebben beloofd bij toekomstige onderhandelingen ook de autoriteiten van Nagorny Karabach, met wie ze nooit hebben willen praten, als gesprekspartners te accepteren. Over twee of drie dagen wordt in Moskou verder gepraat tussen afgevaardigden van beide landen over details van het akkoord van Kazach. De Armeniërs van hun kant hebben beloofd de elektriciteitstoevoer naar Nachitsjevan, de Azerbajdzjaanse enclave ten zuiden van Armenië, te herstellen.

De Armeense parlementsvoorzitter, Araktsian, waarschuwde gisteren na terugkeer in Jerevan dat het akkoord van Kazach weliswaar “positief” is maar dat er “niets is getekend” en dat het nog maar om “voorstellen” gaat over een beëindiging van de gevechten. In Jerevan is er gisteren op gewezen dat de strijd tussen de Armeniërs en de Azeri de afgelopen dagen gewoon is voortgezet.

De oorlog om Nagorny Karabach duurt al zes jaar en heeft zich tot vorig jaar vrijwel geheel afgespeeld binnen de enclave zelf. In de loop van vorig jaar slaagden de Armeniërs uit de enclave erin grote delen van het zuiden en zuidwesten van Azerbajdzjan te veroveren. Met inbegrip van de enclave zelf beheersen ze ongeveer eenvijfde van de totale oppervlakte van Azerbajdzjan. (AFP)