Vendex stoot bakkerijen af

De Vendex Food Groep, de levensmiddelentak van het detailhandelsconcern Vendex, heeft zijn drie bakkerijen verkocht. De broodfabrieken met 520 medewerkers zijn overgenomen door de directeur van de bakkerijgroep, J. Hoeben. De activiteiten worden voortgezet onder de naam J. Hoeben Bakkerijen bv.

Verkocht zijn Bakkerij De Duif in Helmond, Nugteren Bakkerijen in Ridderkerk en de Belgische Bakkerij Rotonde in Turnhout. Tot de Vendex-divisie - omzet van 4 miljard gulden - behoren bijna 700 winkels waaronder die van Edah, Dagmarkt, Torro en Basismarkt Edi.

Nederland kende tot 1 juli 1993 een minimumprijs voor brood. Voordien omzeilde Vendex de regels door brood te “importeren” vanuit de eigen Belgische bakkerij in Turnhout. Voor buitenlands brood golden geen minimumprijzen. De Vendex Food groep kon door deze Belgische connectie regelmatig stunten met de broodprijzen en zo extra klanten trekken. Verschillende keren werd Edah voor de rechter gedaagd, maar de rechter keurde de verkoop van brood onder de minimumprijs goed omdat de Nederlandse verordening in strijd was met de regels van de Europese Unie.