Uitgewezen Zaïrese deze week weer terug

ROTTERDAM, 14 MAART. Het negenjarige Zaïrese meisje Francine Nsona arriveert donderdag opnieuw in Nederland. Justitie zette het meisje eerder dit jaar uit, nadat haar tante haar onder valse papieren Nederland probeerde binnen te smokkelen. Het ministerie wilde vanochtend nog niet meedelen of Francine deze keer wel wordt toegelaten.

Twee stichtingen, Francine Terug en De Opbouw, hebben de afgelopen maanden bij het ministerie van justitie een verzoek ingediend om het weeskind in Nederland toe te laten. Ook de tante van Francine, die in Nederland woont en een geldige verblijfsvergunning heeft, heeft een dergelijk verzoek ingediend. De twee stichtingen zeggen garant te staan voor de opvang van het Zaïrese meisje in Nederland.

De stichting Francine Terug meent dat staatssecretaris Kosto (justitie) het meisje niet de toegang tot Nederland kan weigeren. De stichting baseert zich daarbij op een brief die het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) twee weken geleden aan het departement heeft verstuurd. Daarin staat dat Zaïrese vluchtelingen die zich hebben gekeerd tegen het regime van president Mobutu of tot een etnische minderheid behoren, niet naar Zaïre moeten worden uitgezet.

Francine kwam begin dit jaar via Zwitserland met haar tante naar Nederland. Justitie zette haar vervolgens onder begeleiding van een wildvreemde vrouw op het vliegtuig naar Zwitserland. Daar nam de vrouw de benen en bleef Francine achter. De Zwitserse autoriteiten zonden het meisje vervolgens terug naar Zaïre.