Topscorer Polley afwezig, trainer Baan neemt advocaat; Twente garantie voor middelmaat

ENSCHEDE, 14 MAART. Een paar Twentse hereboeren hadden de eretribune net mopperend verlaten, toen de Ghanees Prince Polley alsnog de gelijkmaker scoorde tegen Feyenoord. Een belangrijk doelpunt van de behendige Polley, die zijn club in de race houdt voor Europees voetbal. Hij vertrekt deze week naar Ghana, dat zich voorbereidt op het toernooi om de Africa Cup. FC Twente moet zijn topscorer (negen goals) zeker drie weken missen, juist nu de belangrijkste fase in de Nederlandse competitie is aangebroken.

Het ontbreken van Polley is een nieuwe tegenvaller voor de club die dit seizoen al genoeg problemen heeft. Langdurige blessures, een tegenvallende klassering en de perikelen rond trainer Rob Baan maken de sfeer er niet beter op in het toch al troosteloze Diekman-stadion. De locatie is een probleem op zich, maar concrete plannen voor een nieuw speelterrein heeft het clubbestuur niet. Of zoals oud-speler Kick van der Vall het formuleerde: “Een nieuw stadion heeft geen zin als er toch geen hond komt kijken. In mijn tijd was Twente-Feyenoord altijd uitverkocht.” Jeugdsentiment. Gisteren was Diekman nog redelijk gevuld, met ruim tienduizend toeschouwers. Het huidige gemiddelde schommelt rond de vijfduizend.

De recettes vallen tegen, de begroting wordt steeds kleiner. Het lot van de provincieclub, die elk jaar weer een paar goede spelers ziet vertrekken. Ronald de Boer, Youri Mulder en Arthur Numan gaven Twente weer wat elan, de laatste jaren. Ze voetballen nu bij een topclub. Van de huidige spelersgroep zijn alleen Polley en de langdurig geblesseeerde Vurens beter dan de rest. Ook zij komen van elders.

Trainer Baan zei gisteren te rekenen op de rentree van Michael Mols, de talentvolle spits die nog niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Zo niet, dan is Arnold Bruggink de enige fitte aanvaller. Een 16-jarige scholier, die in het weekeinde aardige dingen doet als verkapte linksbuiten. Gisteren werd Bruggink gewisseld, nadat hij zijn club bijna aan de gelijkmaker had geholpen. De nieuwe ontdekking komt rechtstreeks uit de veelbelovende Twente-jeugd.

De oud-spelers Isy ten Donkelaar en Eddy Achterberg worden geroemd om hun begeleidende jeugdwerk. Zij leiden het talent op, dat toevalligerwijs grotendeels uit verdedigers bestaat. Bruggink is een uitzondering. Zwijnenberg, Elzinga, Karnebeek en Hilgerink: typisch Twentse namen maar geen spelers waar het publiek op afkomt. FC Twente staat weer garant voor middelmaat. Voetballers als Drost en Jeuring, Pahlplatz, Mühren en Thijssen, het zijn lang vervlogen tijden. Zij stonden garant voor karakter of techniek. De enige echte bikkelaar van de huidige ploeg is Jan van Halst, maar deze geboren kuitenbijter mist het charisma om het publiek op een positieve manier te bespelen.

Zowel Ten Donkelaar als Achterberg wordt genoemd als opvolger van Rob Baan. De huidige coach neemt geen genoegen met het aanbod om zijn driejarig contract te voltooien als technisch direkteur. Het Twente-bestuur volgt de veelbeproefde methode om een teleurstellende trainer niet direct aan de kant te zetten en zo een afkoopsom te vermijden. Maar voorzitter Cees Anker heeft een andere verklaring: “Het is geen doekje voor het bloeden. Onzin. Je kunt echt niet spreken van een financiële klap, als we een trainer nog een tijdje moeten doorbetalen.”

Baan gelooft in de goede bedoelingen van het bestuur, maar weigert te tekenen. “Als je iemand als technisch direkteur aanstelt, dan doe je dat voor meerdere jaren. Ik heb bovendien bijna geen bedenktijd gehad. Je staat toch 29 jaar op 't veld. Ik voel er best wel wat voor, maar niet op deze wijze. Het is een baan voor de langere termijn. Hoe kun je iemand dan na een half jaar beoordelen?” Baan heeft zijn advocaat Keje Molenaar in de arm genomen, om de strijd eventueel juridisch af te ronden.

Het bestuur vergadert deze week over het ontstane probleem, maar Anker verwacht niet dat er een nieuw voorstel komt. “In het bedrijfsleven weet je ook na een paar maanden of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Baan heeft zelf te kennen gegeven er wel iets voor te voelen. Als hij het goed doet, kunnen we zijn contract verlengen.” De kritiek op Baan wordt gedeeld door een deel van de spelersgroep. De 51-jarige trainer zou de spelers niet echt kunnen motiveren. Het bestuur beklaagt zich over het povere spel. “En het is ook geen geheim dat de resultaten tegenvallen”, aldus Anker.

Volgens Baan is het verschil tussen goed en slecht presteren slechts twee wedstrijdpunten. De Nederlandse subtop lijkt inwisselbaar. Behalve nummer drie PSV maken Roda JC, Vitesse en FC Twente al jaren aanspraak op Europees voetbal. Dit seizoen mengen Willem II en NAC zich in het schaduwspel. Twente heeft een betere klassering nog in eigen hand. Voorlopig zonder Prince Polley maar met Rob Baan. Dat de trainer ook nog wel eens eerder zou kunnen opstappen, sloot de voorzitter gisteren uit.

Feyenoord heeft de laatste titelaspiraties in Enschede begraven. De landskampioen staat na het 1-1 gelijkspel bij FC Twente zes punten achter op koploper Ajax, dat ook nog een veel beter doelsaldo heeft.

Op een drassige grasmat kon Feyenoord in de eerste helft beter uit de voeten dan Twente. Een kopbal van Van Loen ging in de 20ste minuut rakelings naast. Taument passeerde even later wel doelman Boschker maar niet de doellijn. Een minuut voor rust schoot Maas Feyenoord op voorsprong. Zijn schot belandde via de voet van Twente-speler Karnebeek in de uiterste hoek, 1-0.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Twente viel aan en kreeg de beste kansen. Bruggink kopte na tien miuten spelen voorlangs. Tien minuten voor tijd scoorde Polley de verdiende gelijkmaker. De spits werd in de diepte aangespeeld door Hoogma. Doeman De Goey was kansloos bij Polley's lobje, 1-1.

In de slotfase werd het spel grimmiger. Feyenoorder Trustfull kreeg een gele kaart. Zijn ploeggenoot Van Loen kon zich in de laatste minuut weer eens niet beheersen. Hij sloeg Polley tegen het gras en kon meteen vertrekken. Het is Van Loens tweede rode kaart dit seizoen. In totaal heeft Feyenoord nu al zes keer met een man minder een wedstrijd moeten uitspelen. Trainer Van Hanegem gaf na afloop toe dit aantal teveel van het goede is.

    • Jaap Bloembergen