Thuis is voetbal leuker

Ik ga liever niet meer naar het voetbalstadion. Zo'n kil Hollands stadion, waarin gedurende anderhalf uur met enig geluk een handjevol opwindende momenten te beleven is. Soms, wanneer Ajax speelt of een van die schamele Hollandse talentjes, is het de moeite waard de dreiging van de kou en het supportersgeweld te trotseren.

Ik blijf liever thuis. Ik laat me op zondagavond door het enthousiasme van de tv-presentatoren leiden dat ze spectaculaire beelden van onze Nederlandse competitie in petto hebben. Vijf minuutjes per wedstrijd is voldoende voor al die hoogtepunten en rode kaarten.

En aan het einde van de zondagavond het buitenlands voetbal, vooral het Spaanse en Italiaanse - na de Duitse en Engelse hoogtepunten op zaterdagavond. Zoals gisteravond, eerst op de NOS, later op RaiUno. Of in Nou Camp werkelijk een hoogmis werd opgedragen, zoals onze verslaggever wilde doen geloven, weten we niet. Maar zijn geestdrift is begrijpelijk. De emoties op het gezicht van de spelers, de schitterende doelpunten van Romario en Stoitsjkov, de elleboogstoot van Koeman. Dat zie je niet vanaf de veertiende etage in het stadion van Barcelona. Dat zie je alleen op tv. Zoveel opwinding en passie zie je niet in Nederlandse stadions.

Ik zag Hierro van Real Madrid een doelpunt met een soort hakbal scoren. In de Italiaanse competitie scoorde Massaro met het hoofd zo perfect voor AC Milan tegen Sampdoria, miste Mancini zo sensationeel in de eerste minuut na een perfecte voorzet van Gullit. Scoorde Silenzi voor Torino met een 'Panenka-penalty'. En Parma-Inter, de vier doelpunten vooral. Op La Domenica Sportiva van RaiUno werden ze uitgebreid herhaald, in slowmotion, en van commentaar voorzien door doelman Rossi van Milan en Lombardo van Sampdoria. De sierlijke acties van Milans Savicevic, de mooie Montenegrijn en vooral het doelpunt van Asprilla voor Parma. Vanaf zestien meter, die zwaai met zijn rechterbeen, de bal zo hard en strak sturend naar de bovenhoek. Zo mooi maakt Asprilla ze vaker, zo mooi zie je doelpunten weinig in Holland.

Ajax-trainer Louis van Gaal probeert ons ervan te doordringen dat de Nederlandse competitie in Europa het hoogste niveau biedt. Waarom? Omdat het taktisch beter is, omdat Ajax slechts met 3-2 van Cambuur wint en met 1-0 van VVV? Omdat de nivellering heeft toegeslagen. Is dat sensationeel? Nee, ik blijf thuis genieten van die rij van opwindende momenten.

    • Guus van Holland