Theater Pepijn tijdelijk gered

DEN HAAG, 14 MAART. Het met sluiting bedreigde theater Pepijn in Den Haag is voorlopig gered. Een uitverkochte benefietvoorstelling gisteravond in het Haagse AT&T Theater (toegangsprijs honderd gulden) leverde Pepijn een bedrag op van ongeveer 90.000 gulden, volgens bestuurslid Ferd Hugas voldoende om tot en met het volgende seizoen te kunnen doorwerken. De voorstelling werd gegeven door zijn mede-bestuursleden, de cabaretiers Paul van Vliet, ooit een van de oprichters van Pepijn, en Youp van 't Hek, die er zijn carrière begon ('ik heb het zo'n twintig jaar geleden, trillend van de zenuwen betreden en ik lulde in die dagen nog erg traag').

Vorig jaar gaf het Haagse college van B en W te kennen de jaarlijkse subsidie van 176.000 gulden voor Pepijn met ingang van 1 januari 1994 te willen beëindigen vanwege de 'zware financiële problemen' van de gemeente. De raad sprak zich tegen dat plan uit en stelde voor de subsidie geleidelijk te verminderen. De subsidie is nu teruggedraaid tot 76.000. Pepijn krijgt dat bedrag in ieder geval tot 1997, maar het is te weinig om het theater draaiend te houden. Volgens bestuurslid Ferd Hugas is daarnaast een bedrag van 140.000 gulden per jaar nodig, 40.000 meer dan voorheen. Dat extra bedrag is nodig, zegt Hugas, omdat in de nieuwe situatie meer moet worden gedaan aan acquisitie en publiciteit.

Het theater overweegt in de toekomst meer geldwervingsacties te organiseren om het voortbestaan van Pepijn te garanderen. Ook wordt de actie Honderd maal duizend voortgezet, waarbij bedrijven het theater vijf jaar lang met duizend gulden per jaar ondersteunen. Tot nu toe is het resultaat enigszins tegengevallen: nog maar zo'n twintig bedrijven doen eraan mee.

Pepijn is gevestigd in twee verbouwde pakhuizen aan de Nieuwe Schoolstraat en biedt plaats aan honderd bezoekers. Het fungeert als proefpodium voor jonge cabaretiers en er worden veel jazzconcerten gegeven. Gevestigde cabaretiers als Youp van 't Hek, Hans Liberg en Paul van Vliet proberen er hun nieuwe voorstellingen uit. Van Vliet speelde er tot 1971 met de gelijknamige cabaretgroep, waarin ook Hugas zat.