Socialisme en tomaten gaan goed samen

In het Drunense attractiepark Land van Ooit vierde de Socialistische Partij gisteren haar overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen.

DRUNEN, 14 MAART. 'Tomaat van de dag' is gisteren Eefje geworden, een meisje van een jaar of acht. Zij heeft - door haar wangen heel bol op te blazen - het best een tomaat nagedaan en ze kon ook het langst haar adem inhouden. Ze is een van de negenhonderd kinderen op de door de Socialistische Partij (SP) georganiseerde 'Dag van Ooit'. Aan het einde van de feestdag in het attractiepark Land van Ooit in Drunen brengt 'de stoere brave vuurrode tomatenstrijdster' Eefje een bos bloemen aan lijsttrekker Jan Marijnissen, na afloop van diens speech. Samen nemen ze in het Manegetheater het applaus van de SP'ers in ontvangst. De rode-familiedag loopt ten einde.

Boven de 'middeleeuwse' toegangspoort van het Land van Ooit wapperen zondagmiddag twee vlaggen met het SP-symbool: de tomaat. De SP heeft het park afgehuurd om de achterban te bedanken voor de inzet van de afgelopen maanden. Twee miljoen folders en een miljoen brieven brachten ze rond. Ooit zal het anders worden, had Marijnissen in de uitnodiging geschreven. En die dag is twee weken geleden een stuk dichterbij gekomen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen wist de partij haar kiezersaanhang te verdubbelen. De SP maakt grote kans om in mei voor het eerst in de Tweede Kamer te komen, met een zetel of drie. “Dat moeten er vijf worden”, zegt Marijnissen in zijn speech die de dag afsluit, “de vijf vingers van een vuist.”

Er zwerven die dag in totaal zo'n drieduizend SP'ers door het park, van de Blauwe Tuin via Reuzenlol naar de Grote Bruggenloop. In het openluchttheatertje Rode Oortjes vertelt Sap de Wortel - een geheel groen geschminkte medewerkster van het park - aan zo'n twintig kinderen het verhaal van haar 'aardbomentoverwatergieter'. De meeste kinderen en ook veel volwassenen hebben een rood tomaatje op hun wang geschilderd. “Zo'n dag versterkt de saamhorigheid. Het geeft het gevoel: 'ik sta er niet alleen voor, ik ben niet de enige SP'er' ”, vertelt L. van Beek, die zojuist een zetel in de raad van Goirle heeft veroverd. Hij loopt zijn vrouw en kinderen te zoeken in de buurt van de Leesplaats voor Geheimbrieven. “Je ontmoet als SP'er altijd veel weerstand bij andere partijen”, legt hij uit. “Hier kunnen we ongedwongen bij elkaar zijn. Je hoeft tenslotte niet perse 24 uur per dag politiek bezig te zijn. Het is een stukje amusement voor groot en klein.”

Tien jaar geleden zou zo'n dag ondenkbaar zijn geweest, meent Van Beek, die al vijftien jaar in de SP actief is. “Dat zou te gezellig zijn geweest.” Hij is blij dat de partijcultuur wat gemakkelijker is geworden. “Niet meer hele dagen met het partijblad Tribune aan het pleuren op het station, of discussies over het marxisme. Ik werk liever concreet in de wijken, niet om zieltjes te winnen maar om de mensen daar zelf mobiel te maken.”

Niet alleen actieve leden komen opdagen. Bij Sap de Wortel staat K. ten Böhmer te luisteren, met zijn vrouw en twee kinderen. Na grote activiteit in de jaren zeventig is het SP-vuur er nu af. “Ik lees af en toe de Tribune en zing nog wel eens oude strijdliederen, maar daar blijft het bij. Ik kom hier voor het vermaak, en om wat oude banden aan te halen.”

Mevrouw J. Voogt uit Heerlen is ex-PvdA en sinds een jaar SP-lid. Met een grote zwarte pet op loopt ze met zoons en kleinkinderen langs de Zwanendein. “Als de mensen niet allemaal SP-ballonnen bij zich hadden zou het een gewone pretparkdag kunnen zijn”, denkt ze. “Maar dat is nu juist het leuke, al die verschillende mensen, met elkaar verbonden door sociaal gevoel. De een is materialistisch, de ander sociaal, zo zie ik het.”

Aan het einde van de dag komt iedereen bij elkaar in de manegezaal. De actiemuziekgroep Straat zingt het carnavaleske SP-lied, dat ook in reclamespots op de radio wordt uitgezonden. “Stem tegen de regering, stem op de SP. Thuisblijven helpt niet. Stem tegen, stem SP!” galmt de hele zaal mee. Als intermezzo treedt een goochelaar op, onder de titel 'de verbeelding aan de macht'. Het hoogtepunt van zijn optreden is een verdwijntruc. Via een kast tovert hij zijn assistente weg en uit de kast duikt plotseling lijsttrekker Marijnissen op, die vervolgens zijn speech begint. “Zo'n een goeie hebben wij nog niet gehad” juicht de zaal hem toe. De goochelaarsassistente keert terug in de vorm van een tomaat.

Tijdens deze speech (“Een systeem dat de rijkdom zo ongelijk verdeelt, dat zoveel mensen in ellende stort deugt niet. Hier ligt een taak voor de SP”) rent een aantal kinderen heen en weer over de manegevloer. Anderen bouwen zandkastelen. Na afloop gaat een popband spelen. In de naburige Koningssael speelt een zigeunerorkestje en kan men steunlid worden van het ANC. Ook worden er ijsjes uitgedeeld. Een groepje mannen heeft in de SP-winkel SP-speelkaarten aangeschaft en is gaan klaverjassen. “Volgend jaar Euro-Disney!” roept een SP'er uit Heerlen. Hij loopt terug naar de autobus waarmee hij die morgen met familie en partijgenoten in het Land van Ooit is gearriveerd.

    • Hendrik Spiering