RUNDERTONG MET GEITEKAAS

Koud gekookt vlees, in dunne plakken gesneden en geserveerd met jonge Hollandse geitekaas en een vinaigrette waaraan veel knoflook en peterselie zijn toegevoegd, levert een even elegant als verrukkelijk voorgerecht op. Straks als de eerste voorjaarszon ons tussen de middag naar buiten lokt, kan dit gerecht ook heel goed als volledige lunch worden geserveerd. Fris op de tong maar toch substantieel genoeg voor dit jaargetijde waarin we nog steeds behoefte hebben aan een stevig hapje - maar al wel in zomerse vermomming.

Voor 4 porties als voorgerecht of 2 porties als lunch:

8 plakken gekookte rundertong van 1/2 cm dik (circa 250 gram)

150 gram jongbelegen Hollandse geitekaas

5 eetlepels grofgesneden krulpeterselie

3 grote tenen knoflook

1 eetlepel rode wijnazijn

zout en grofgemalen zwarte peper

4-5 eetlepels olijfolie (vierge)

Leg de plakken rundertong, elkaar enigszins overlappend, op een platte serveerschaal. Verwijder de korst van de kaas, snijd de kaas in plakjes van gelijke dikte als de tong en vervolgens in korte reepjes. Strooi de kaas over de tong. Pel de knoflook, snijd de tenen in plakjes en hak ze samen met de peterselie tot een middelfijn mengsel - maar niet té fijn. Maak een vinaigrette: doe de azijn in een kom, roer er zout en peper naar smaak door tot het zout is opgelost en roer vervolgens lepelsgewijs de olijfolie erdoor. Roer het peterselie/knoflookmengsel door de vinaigrette en proef de vinaigrette. Als de smaak het toestaat, zou er nog een eetlepel olie doorgeroerd kunnen worden om de saus iets soepeler te maken. Lepel de kruidige vinaigrette zo gelijkmatig mogelijk over de plakjes rundertong en reepjes kaas. Het is lekker als het geheel nog zo'n halfuurtje op een koele plaats (maar vooral niet de ijskast) kan marineren alvorens te worden geserveerd. Geef er wat brood bij.

    • Florine Boucher