Rominger in slottijdrit van Parijs-Nice weer man van de regelmaat

ROTTERDAM, 14 MAART. Zijn lichaam functioneert soms met de precisie van een Zwitsers uurwerk. Ook onder moeilijke omstandigheden wijkt het nauwelijks af. Toni Rominger won zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan Parijs-Nice. In een zowat perfecte afsluitende tijdrit op de Col d'Eze reed de bijna 33-jarige Zwitser de Spanjaard Jesus Montoya uit de witte leiderstrui.

De 'koers naar de zon' kreeg met Rominger een winnaar die thuishoort op de erelijst. De Zwitser moest in de afsluitende tijdrit afrekenen met Jesus Montoya Alarcon, een 30-jarige Spanjaard die de rol van andere favorieten als zijn ploeg-en landgenoot Miguel Indurain en de Zwitser Alex Zülle op de voorlaatste dag overnam.

De rit naar Le Grand Duc op zaterdag werd Zülle en Indurain fataal. De Zwitser kwam in de afdaling van de Tanneron ten val. Zijn achterstand op de latere etappe-winnaar Mottet bedroeg 23 minuten. Indurain kende geen pech. De Spanjaard zei dat hij nog twee tot drie kilo aan overgewicht met zich mee droeg en fysiek nog geen 100 procent was.

Zelf niet voor 100 procent in orde door een oorontsteking, forceerde de Zwitser zich echter niet toen Mottet zaterdag op Le Grand Duc met succes de aanval inzette. Ook bij de versnelling van Montoya reageerde Rominger nauwelijks. Geprogrammeerd klom de Zwitser in zijn eigen tempo omhoog, met de Spanjaard steeds in het vizier.

De schade op Montoya bleef uiteindelijk beperkt tot zes seconden, het aantal dat de Zwitser zondag in de afsluitende klimtocht tegen het horloge moest goedmaken. De korte ochtendrit, waarin de Oezbeek Abdoesjaparov voor de tweede keer een massasprint in zijn voordeel besliste, bracht geen veranderingen.

Montoya liet zich niet afslachten. Zijn leiderstrui vormde een bron van inspiratie, want halverwege de chronorit over 12,5 kilometer had de renner uit Murcia zijn voorsprong zelfs met een tel uitgebreid.

Maar waar de Spanjaard zijn benen voelde blokkeren, draaide Rominger de pedalen met een griezelige regelmaat rond. De klok stopte na 22 minuten en zes seconden. Montoya bekocht zijn roekeloze start met een verlies van 42 tellen èn de ronde.

Servais Knaven finishte zondag in de slottijdrit van de Ronde van Murcia opnieuw in het spoor van Erik Breukink. Knaven werd fraai vierde op 23 seconden van werelduurrecordhouder Chris Boardman, Breukink gaf als derde 17 tellen toe. De Engelsman begon en eindigde zodoende deze etappekoers met een overwinning, maar in de tussenliggende tijd pakte Melchor Mauri de eindoverwinning. De Spanjaard leidde vanaf de derde dag toen Boardman geen klimmer bleek. Mauri eindigde zondag in de afsluitende tijdrit als tweede.

In de Tirreno-Adriatico boekte de ploeg van Cees Priem een dagsucces met Jesper Skibby. De Deen bande met de overwinning in de vierde etappe een zwarte herinnering uit zijn geest. Vorig jaar, op 14 maart, viel hij in dezelfde koers tijdens een massasprint in San Elpidio zwaar op zijn hoofd. Hij was maanden uitgeschakeld en was pas kort voor de Tour weer hersteld. Zaterdag won hij een sprint heuvelop in Cecina. In het klassement bleven de verschillen in de algemene rangschikking klein. De Italiaan Giorgio Furlan behield de leiderstrui. Zondag liep hij zes seconden op Petito uit door derde te worden. Winnaar van die etappe was de Italiaan Stefano Zanini.