PSV in rouwfase verspeelt zelfs punt bij hekkesluiter

DEN HAAG, 14 MAART. PSV hangt aan elkaar van frustraties. De ouderen van PSV moet weg, jongeren falen. Met 1-1 bij RKC, laatste in de eredivisie, mocht PSV blij zijn. “We zitten in de rouwfase. Pas daarna komt de toekomst”, zei trainer De Mos.

De voormalige kampioen uit Eindhoven heeft na het gelijke spel van gisteren achttien verliespunten, een evenaring van het dieptepunt uit de beginjaren tachtig. Dertien jaar geleden, met Thijs Libregts als trainer, verzamelde PSV in de eerste 25 wedstrijden 32 punten. Evenveel als nu. Bij de eindstreep was dat aantal opgelopen tot 44. AZ werd kampioen, PSV vijfde.

Wat PSV tegen RKC liet zien was schrikbarend. Doelman Van Breukelen was de beste, Van Aerle voldoende. De Mos haalde aanvoerder Koeman in de rust naar de kant, uit vrees voor een rode kaart. “Ik moest Erwin tegen zichzelf in bescherming nemen. Het einde van het seizoen nadert, de frustraties nemen toe. Die jongens zijn Europees kampioen geweest, hebben Europa Cups gewonnen.”

Ook Kieft verdween in de pauze, ten faveure van Meijer. Na een kwart wedstrijd hield Meijer aan een ongelukkig duel met Valk gescheurde kniebanden over. Wouters zat al geblesseerd op de tribune. Popescu verbleef voor straf op de bank, omdat de Roemeen zich 's ochtends een kwartier te laat meldde bij de bus. “Vroeger zou ik zo iemand misschien nog wel laten spelen, maar dat gebeurt me niet meer”, wilde De Mos zijn ontwikkeling als trainer aangeven.

De Haagse bluf van de trainer is bedorven tot zouteloze pap. Het duurde een half uur voordat hij zich na afloop liet zien bij de pers. Fans wilden hem wat aandoen. De Mos: “De supporters hebben zes jaar lang titels gevierd. Het is dan moeilijk te verwerken als Feyenoord en Ajax beter zijn. Bovendien hebben ze allemaal hun favorieten. Spelers die niet meer aan de bak komen of weg moeten.”

Met 1-1 was PSV het gelukkigst. RKC was een keer of vijf redelijk dicht bij een doelpunt geweest. PSV kreeg vlak voor tijd zijn enige kans en benutte die. Dank zij verdediger Van der Gaag. Valk schoot daarna uit een vrije trap de bal tegen de paal.

De storm die de kop op stak bij Roda JC na een dramatische start van de tweede competitiehelft, is weer gaan liggen. Binnen vier dagen is het vertrouwen op een Europees avontuur weer hersteld. Na de midweekse winst op FC Groningen, 2-0, werd zondag Sparta met de dubbele score verslagen: 4-0.

Na de openingstreffer na zeven minuten van topscorer Peter Hofstede, zijn veertiende competitiedoelpunt, fungeerde Sparta als speelbal van een wilskrachtig Roda. Ruim een kwartier voor tijd scoorde Van Galen de tweede treffer. Dat invaller Trost en Babangida in de slotfase de score verdubbelden, was ook volgens Sparta-trainer Berger dik verdiend.

Voor Stevens lijkt de rust weergekeerd. “Het zal de komende wedstrijd blijken of wij de mindere periode achter de rug hebben. Deze resultaten geven in ieder geval vertrouwen.”

FC Utrecht thuis of uit is al jaren een verschil van dag en nacht. Op vreemd terrein werd dit seizoen nog niet gewonnen; thuis pakte de middenmoter al de negende overwinning. Zondag was subtopper Vitesse het slachtoffer. FC Utrecht won met 2-1. Utrecht verdiende de twee punten tegen Vitesse dat al ruim twee maanden niet meer won en met slechts een punt uit de laatste zes duels aan een ongekend slechte serie bezig is.

Na twintig minuten bracht Van der Ark Utrecht op voorsprong. Smolarek legde de bal met de borst subtiel neer voor de lange spits die verwoestend uithaalde: 1-0. Even later was er geel voor Van Ede, die na een misverstand met Vierklau Helder torpedeerde. Een rode kaart had ook gekund. Een paar minuten in de blessuretijd van de eerste helft scoorde Vitesse-spits Gillhaus. Hij benutte koelbloedig een strafschop nadat De Jong Laamers omver had getrokken: 1-1.

In de tweede helft bleef Utrecht op de aanval spelen en nam na een kwartier voor de tweede keer een voorsprong. Smolarek zorgde van de rechterkant voor de fraaie voorzet, Van der Ark hoefde slechts zijn hoofd tegen de bal te zetten: 2-1. Utrecht controleerde het duel, maar moest oppassen voor de gevaarlijke tegenaanvallen van Vitesse. Direct na de 2-1 was Helder dicht bij de gelijkmaker. Zijn kopbal werd tot corner verwerkt door Van Ede.

Ondanks een gelijkspel tegen Go Ahead Eagles heeft NAC de kans op Europees voetbal in eigen hand gehouden. Met het gelijkspel (2-2) werd weliswaar een kostbaar punt verspeeld. In het aantrekkelijke duel kwamen de Brabanders zelfs twee keer op achterstand. Vlak voor rust legde Van Burik Cammeron onnodig tegen de grond. Heering plaatste de strafschop langs de van een schouderblessure herstelde doelman Karelse (0-1). NAC stelde na rust orde op zaken door Lokhoff (1-1), maar kreeg halverwege de tweede helft opnieuw een dreun. Bosvelt ging op rechts goed door en Kammeron zorgde voor de afronding (1-2). Door een blunder van de tot dan toe foutloos spelende Arts kwam NAC toch weer op gelijke hoogte. De verdediger verkeek zich op een bal die door Van Hooijdonk werd doorgekopt en Lammers zorgde voor de 2-2.

Bij het oplossen van de problemen bij windkracht 8 was FC Volendam zondag iets gelukkiger dan FC Groningen. Het werd in deze 'vierpuntenwedstrijd' 1-0 door een afstandsschot van Pastoor. FC Volendam kreeg hierdoor in de degradatiezone van de eredivisie een beetje lucht, terwijl de situatie voor FC Groningen benauwder werd.

Cambuur leek afgeschreven voor de eredivisie. Sinds 22 januari is echter sprake van een ommekeer. Door de zege in eigen stadion op MVV (2-1) heeft Cambuur in de laatste zeven duels tien punten gehaald. Zeven minuten voor het einde van het gelijkopgaande duel viel de verrassende beslissing. Bruin maakte 2-1. Hij volleerde de bal door de benen van doelman Van Grinsven. Halverwege de eerste helft had Meijer de thuisclub op voorsprong gezet. Joordens maakte in de 66e minuut gelijk.