Pronk wil na verkiezingen linkse coalitie

DEN HAAG, 14 MAART. PvdA-minister J. Pronk (ontwikkelingssamenwerking) wil de samenwerking met het CDA in de volgende kabinetsperiode opzeggen.

Wanneer de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op 3 mei dat toestaat, prefereert Pronk een kabinet waarin de PvdA samenwerkt met D66 en GroenLinks. In een vraaggesprek met Nieuwe Revu deze week zegt de bewindsman: “De kans op zo'n uitslag is niet groot, maar mocht het zo lopen: ja, direct, prachtig.”

Eerder in het interview zegt Pronk overigens dat er “geen directe noodzaak is voor de PvdA om in een volgende regeerperiode van paard te wisselen”. Maar zijn voorkeur gaat uit naar “een meerderheid van mensen die geïnteresseerd zijn in wijziging van de maatschappelijke status quo”.

Volgens Pronk heeft hij de afgelopen kabinetsperiode tweemaal aangedrongen op een kabinetscrisis. Hij wil alleen prijsgeven dat de gemeenteraadsverkiezingen van 1990, waarbij de PvdA een gevoelige nederlaag leed, voor hem reden waren aan te sturen op een breuk met het CDA. “Mijn conclusie luidde: we moeten het mandaat teruggeven aan de kiezers want we hebben het vertrouwen niet, we regeren in wezen ongelegitimeerd.”

Pronk wil een uitbreiding van de bevoegdheden van een minister van ontwikkelingssamenwerking, zeer tegen de zin van het CDA, dat vindt dat een staatssecretaris voldoende is. Pronk: “Zal ze niet lukken.” Volgens de minister kan dit onderwerp uitgroeien tot een breekpunt in de komende formatie. “Een koerswijziging op dit punt kan Kok niet maken naar het congres toe.”