Premier Maleisië: Westen wil Oosten herkoloniseren

KUALA LUMPUR, 14 MAART. De Maleisische premier Mahathir Mohammad heeft het Westen ervan beschuldigd het Oosten opnieuw te willen koloniseren. Hij reageerde zo op een reeks beschuldigingen in de Britse pers over corruptie binnen de Maleisische regering.

“Het verlangen (naar kolonisatie) leeft nog steeds onder de kolonialisten. Als ze de kans krijgen, zullen ze opnieuw koloniseren”, zei Mahathir in een toespraak over radio en televisie ter gelegenheid van het eind van de islamitische vastenmaand Ramadan. Hij noemde intimidatie door Westerse vakbonden en “wilde beschuldigingen” in de Westerse media als jongste voorbeelden van de vermeende neo-kolonialistische bedoelingen.

Mahathir zei dat het Westen het imago van de Maleisische regering besmeurt omdat het de politieke stabiliteit die de kracht van de natie vormt wil ondermijnen. Daarbij stelde hij dat Westerse kapitalisten de internationale media domineren, die op hun beurt de houding van de volken in het Oosten kunnen beïnvloeden.

De Maleisische premier voert een woordenoorlog tegen de Britse media, en met name de Sunday Times, sinds deze Maleisische leiders ervan hebben beschuldigd geld te hebben aangenomen van Britse bedrijven in ruil voor contracten. In verband daarmee kondigde Maleisië 25 februari aan geen verdere regeringscontracten aan Britse ondernemingen te zullen geven. Gisteren kwam de Sunday Times met nieuwe beschuldiogingen dat vooraanstaande leden van de Maleisische regeringspartij enorme winst hadden gemaakt met de privatisering van een elektriciteitsmaatschappij die nauw verbonden is met een dam-project waarvoor Londen aanzienlijke hulp heeft geleverd. (Reuter, AP)