Pastoraal werker weg na kritiek op bisschop

VLIJMEN, 14 MAART. Het bestuur van de parochie H. Johannes Geboorte in het Brabantse Vlijmen zal pastoraal werker C. Dobbe, die vorige week aandrong op een onderzoek naar het functioneren van bisschop J. Ter Schure van Den Bosch, ontslaan. Daarmee, aldus het parochiebestuur, kan de weg vrij worden gemaakt voor de benoeming van een opvolger van pastoor M. Moons.

Dobbe, die zich als secretaris van de Vereniging van Pastoraal Werkenden kritisch uitliet over de Bossche bisschop, zou de benoeming van een opvolger van de pastoor in de weg staan omdat hij zijn werk doet zonder de goedkeuring van de bisschop. Zolang Dobbe in Vlijmen werkzaam is, wil de bisschop er geen nieuwe pastoor benoemen.

Het parochiebestuur heeft het aanstellen van een nieuwe pastoor laten prevaleren boven het aanblijven van Dobbe. Volgens Dobbe is het parochiebestuur met dit besluit gezwicht voor de bisschop.

Dobbe zei vorige week in een radio-uitzending dat het personeelbeleid van het bisdom slecht is en dat de communicatie tussen de parochies en het bisdom “potdicht” zit. In Den Bosch zou het functioneren van de bisschop moeten worden onderzocht, net zoals dat is gebeurd in het bisdom Haarlem, aldus Dobbe. Een woordvoerder van de Bossche bisschop zei daarop dat een dergelijk onderzoek onnodig omdat er volgens hem met het functioneren van bisschop Ter Schure niks mis is.

Dobbe werd drie-en-een half jaar geleden benoemd als coördinator van een aantal parochies in Vlijmen en omgeving in de verwachting, zoals pastoor Moons zegt, dat de bisschop wel bij zou draaien.