Live concert van twintig vogels

EINDHOVEN, 14 MAART. In kunstcentrum Het Apollohuis in Eindhoven geven twintig vogels zondag 20 maart een liveconcert. De bedenker van deze Vogelzang is kunstenaar Paul Panhuysen, die al vijf jaar werkt met kanaries. Hij laat de vogels een zelfstandige rol spelen in concerten, tentoonstellingen en zogenaamde installaties.

De projecten van Panhuysen waren eerder te zien en te horen in onder meer Dortmund, New York en San Francisco. Vorig jaar werd een cd uitgebracht: Singing the World into Existence, Paul Panhuysen and the Kanary Grand Band. Een paar maanden geleden is in de studio van Het Apollohuis een ruime kamervolière gebouwd. Daarin leeft sindsdien een gezelschap van twintig vogels: kanaries, edelzangers, loodbekken, driekleurnonnen, sijsjes, een Mexicaanse goudvink en een putter.

In de kooi zijn kleine microfoons aangebracht, waarmee de zang en het geluid van de vogels wordt opgenomen. Instrumenten, die reageren op de beweging en de zang van de beestjes, zorgen volgens Panhuysen voor een stimulerende begeleiding. Het publiek kan de verrichtingen van de dieren volgen via een monitor in de tentoonstellingsruimte. Daar wordt ook het geluid van de microfoons in de volière gemengd met andere geluiden en vervolgens versterkt weergegeven.